Jajka w sosie koperkowym – przygotowanie
Jajka w sosie koperkowym – przygotowanie
Jajka to składnik wielu potraw, które warto jadać zarówno w czasie świąt, jak i codziennie. Sos koperkowy z jajkami to danie lubiane na co dzień, chociaż można podać je również w czasie świąt wielkanocnych, ponieważ łączy w sobie tradycje jedzenia jaj oraz powiew wiosny, jakim jest koperek. Warto spróbować i wykorzystać poniższy przepis.
Potrzebne składniki
Żeby wykonać smaczny sos koperkowy, trzeba przygotować odpowiednie składniki. Szczególnie ważne jest zwrócenie uwagi na świeżość koperku i jego ładny stan. Kilkudniowy nie będzie miał ani odpowiedniego aromatu, ani smaku. Wśród składników, które należy zgromadzić, znajdują się:
* 2 łyżki koperku,
* 1 łyżka mąki,
* 2 szklanki wody,
* 50 g margaryny,
* 150 ml śmietany 18%,
* 4 – 6 jajek,
* sól,
* pieprz.
Ze względu na to, że sos można podawać tylko z jajkami lub z innymi dodatkami, można przygotować również 4 – 6 ziemniaków średniej wielkości, żeby posiłek był bardziej sycący.Etap pierwszy
Pierwszym krokiem jest włożenie margaryny do rondelka i jej roztopienie. Gdy cała zmieni się w żółtą maź, należy dodać mąkę i rozpocząć intensywne mieszanie. W specyfiku nie powinna pozostać żadna grudka, ponieważ sprawi to, że sos będzie mniej smaczny i nieprzyjemny w jedzeniu. Nie przerywając mieszania, trzeba całość doprowadzić do żółtego, jajecznego koloru.
Etap drugi
Kiedy sos stanie się złocisty, należy dodać do niego wodę i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Koperek drobno posiekać i wrzucić do mikstury z margaryny. Doprawić solą i pieprzem według uznania lub dodać odrobinę „Warzywka”. Powinna to być niewielka ilość, żeby sos nie stał się przesadnie słony. Gotować 5 minut.
Etap trzeci
Po gotowaniu się sosu przez chwilę należy 2 – 3 łyżki dodać do przygotowanej śmietanki, wymieszać i dopiero wtedy dodać śmietankę do reszty sosu. Zagotować, aż sos nabierze gęstej konsystencji i mocno białego koloru.Podanie jajek z nim można zastosować na dwa sposoby. Pierwszy to ugotowanie jajek na twardo, obranie ich, przedzielenie na pół na talerzu, a następnie polanie sosem. Drugi sposób to wbicie surowych jaj wprost do sosu i czekanie, aż zetną się w ciągle podgrzewającej się potrawie. W tej wersji jajka uzyskują bardziej koperkowy smak.