Jak przygotować masło cytrynowe?
Jak przygotować masło cytrynowe?
Masło cytrynowe brzmi apetycznie, jednak zawsze można zadać pytanie: do czego użyć takiego dodatku? Na kanapkę wydaje się mało przydatne, chyba że bardzo lubi się kwaskowate smaki, jednak do mięsa, a przede wszystkim do ryb, masło cytrynowe będzie doskonałe. Zazwyczaj przed podaniem skrapia się ryby sokiem z cytryny i dodaje plasterek masła, warto więc to połączyć i mieć zawsze w lodówce.
Jakich składników potrzebujesz?
Przygotowanie smakowego masła jest bardzo proste pod warunkiem, że zgromadzi się zawczasu odpowiednie produkty, czyli:
* 250 g masła,
* 1 cytryna,
* 1 cebula,
* 2 łyżki melisy świeżej,
* pieprz,
* sól.
Wybierając masło, trzeba wybrać prawdziwe, dobre, nie może być to żaden miks maślany, tak popularny w sklepach.
Krok pierwszy
Masła nie mrozić, wyłożyć na stół, żeby miało temperaturę pokojową. Cytrynę sparzyć dokładnie i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach prosto do miseczki. Następnie wycisnąć sok z cytryny. Melisę przemyć i posiekać drobno, podobnie jak cebulę, pozbawiając ją wcześniej łupinki.
Krok drugi
Gdy masło stanie się bardzo miękkie, na tyle że będzie można je zgnieść w dłoni, przełożyć je do miski. Wyciągnąć mikser i zacząć ubijać. Powinno zostać ubite na puszystą masę, wręcz pianę. Może to potrwać trochę, jednak warto zadbać o ten etap, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję przyszłego dodatku do dań.
Krok trzeci
Dodać do masła skórkę cytrynową oraz sok z cytryny i nadal mieszać. Następnie dorzucać kolejne elementy – melisę, cebulę, pieprz oraz sól w dowolnej ilości, ale nie przesadzając. Wymieszać wszystko razem i przełożyć do miski, małej foremki na masło lub dowolnego naczynia, w którym masło będzie mogło tężeć i przybierać odpowiedni kształt. Potem wystarczy dodawać je do jedzenia, ciesząc się jego smakiem.