Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować gofry bez dodatku oleju?

Opiekun artykułu: bozka
Jak przygotować gofry bez dodatku oleju?

Jak przygotować gofry bez dodatku oleju?

Gofry to przede wszystkim świetny deser. Jadany jest jednak rzadko, od święta lub na wakacjach, kiedy często obowiązuje dyspensa jedzeniowa. Dzieje się tak, ponieważ gofry uważane są za tuczące, tłuste, pełne oleju. Jest to krzywdzące dla gofrów, które można przyrządzić bez dodatku tłuszczu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby otrzymać smaczne gofry, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich, świeżych składników spożywczych. Są to przede wszystkim:
    * 1 szklanka mąki,
    * 1,5 szklanki mleka,
    * 1 jajko,
    * 2 łyżki cukru pudru,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mleko przelać do miski, wbić jajko. Zacząć miksować na średnich obrotach. Można dodać szczyptę cukru, lecz nie jest to konieczne.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do mleka wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko bardzo dokładnie miksować, uzyskując gładkie, jednolite ciasto.

    Gofrownicę rozgrzać, po czym chochelką wylewać na nią ciasto. Zamknąć gofrownicę i zapiekać, aż gofry będą rumiane, ale nie przypieczone.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe gofry odkładać na talerz. Można je podawać na różne sposoby – z owocami, z dżemem, z miodem, z bitą śmietaną, z cukrem pudrem, z sosem czekoladowym, wedle uznania. Tak przygotowane gofry są nieco mniej kaloryczne, a tak samo chrupkie i smaczne, jak gofry przygotowane z dodatkiem oleju albo masła.

Popularne tagi
  • temperatura
  • ciastka jeżyki
  • mama
  • likier z irish cream
  • orzechy na słodko
  • pieczenie pączków
  • przepis na ciastka
  • budyń z proszku
  • banany
  • etykieta
  • kremówka
  • żurawina
  • posypka do trufli
  • muffinki z malinami
  • suszona żurawina
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising