Jak przygotować gofry bez dodatku oleju?
Jak przygotować gofry bez dodatku oleju?
Gofry to przede wszystkim świetny deser. Jadany jest jednak rzadko, od święta lub na wakacjach, kiedy często obowiązuje dyspensa jedzeniowa. Dzieje się tak, ponieważ gofry uważane są za tuczące, tłuste, pełne oleju. Jest to krzywdzące dla gofrów, które można przyrządzić bez dodatku tłuszczu.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby otrzymać smaczne gofry, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich, świeżych składników spożywczych. Są to przede wszystkim:
* 1 szklanka mąki,
* 1,5 szklanki mleka,
* 1 jajko,
* 2 łyżki cukru pudru,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia.Krok pierwszy
Mleko przelać do miski, wbić jajko. Zacząć miksować na średnich obrotach. Można dodać szczyptę cukru, lecz nie jest to konieczne.
Krok drugi
Do mleka wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko bardzo dokładnie miksować, uzyskując gładkie, jednolite ciasto.
Gofrownicę rozgrzać, po czym chochelką wylewać na nią ciasto. Zamknąć gofrownicę i zapiekać, aż gofry będą rumiane, ale nie przypieczone.
Krok trzeci
Gotowe gofry odkładać na talerz. Można je podawać na różne sposoby – z owocami, z dżemem, z miodem, z bitą śmietaną, z cukrem pudrem, z sosem czekoladowym, wedle uznania. Tak przygotowane gofry są nieco mniej kaloryczne, a tak samo chrupkie i smaczne, jak gofry przygotowane z dodatkiem oleju albo masła.