Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne ciastka z masła orzechowego

Opiekun artykułu: olkaa
Wymagany czas: 1 godz.
Smaczne ciastka z masła orzechowego

Smaczne ciastka z masła orzechowego

Masło orzechowe ma specyficzny, słony smak, który nie każdemu przypada do gustu. Jednak można wykorzystać je do upieczenia ciasteczek, na które skusi się każdy smakosz. Są one nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia, więc przepis na nie warto mieć w swojej kulinarnej kolekcji.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do przygotowania smacznych ciastek, zwanych również amerykańskimi, nie jest potrzebnych wiele składników, jednak warto zadbać o to, aby były świeże. Im świeższe, tym lepsze ciasto oraz dłuższa trwałość wypieku. Aby zagnieść ciasto, należy przygotować miskę, stolnicę i następujące składniki:
    * 2 szklanki mąki pszennej,
    * 1 szklankę cukru,
    * 1/2 szklanki masła orzechowego,
    * 2 łyżki jogurtu naturalnego,
    * 1/2 kostki masła,
    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 1 łyżeczkę cukru waniliowego,
    * gorzką czekoladę lub pastylki czekoladowe (opcjonalnie).
    Jeżeli chce się uzyskać więcej ciasteczek, wystarczy podwoić ilość składników, wtedy można dłużej cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, zarówno w czasie wizyty gości, jak i do popołudniowej kawy.

  • Wyrabianie ciasta

    Wyrabianie ciasta

    Zanim przejdzie się do zagniatania ciasta, warto zadbać o to, aby masło było miękkie. Nie trzeba go rozpuszczać, a jedyne pozostawić poza lodówką na 10 – 15 minut. Gdy zmięknie, można przejść do wyrabiania ciasta, zagniatając cukier, masło orzechowe, masło zwykłe, jogurt, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. W czasie wyrabiania stopniowo dodaje się mąkę, aż do zużycia całej porcji. Nie należy przerywać wyrabiania i poczekać, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję oraz kolor. Na zakończenie można dodać pastylki czekoladowe albo bardzo drobno posiekaną gorzką czekoladę.

  • Wycinanie ciastek

    Wycinanie ciastek

    Powstała masa będzie dość miękka i nie nadająca się za bardzo do wałkowania. Z tego powodu najlepiej formować kulki, z których tworzy się ciastka ręcznie, odrywając kawałki od masy. Mogą być one różnej wielkości. Po uformowaniu kulki z ciasta należy spłaszczyć ją lekko i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciastkom można nadać również ciekawą fakturkę, jeżeli będzie się je spłaszczało przy pomocy widelca lub tłuczka do mięsa, odciskając na cieście ząbki z urządzenia. Jeżeli posiada się łyżkę do nakładania lodów, również ona może okazać się przydana. Ciastka będą mniejsze, lecz bardziej pękate.

  • Pieczenie ciastek

    Pieczenie ciastek

    Po przygotowaniu blachy pełnej ciastek wstawia się je do piekarnika nagrzanego do 175 – 180 stopni Celsjusza. Powinny piec się na złoty kolor przez 10 – 15 minut. Po wyjęciu ich z pieca należy zostawić je do ostudzenia, a następnie zjadać. Mogą być podawane z kawą, ze szklanką mleka lub z gorącą czekoladą. Dodatkowa polewa na samych ciastkach jest zbędna.

Popularne tagi
  • przepis na galaretkę jak piwo
  • wstążka
  • matka
  • blacha do babeczek
  • pijane żelki
  • brązowy cukier
  • proste ciasto
  • foremka do ciastek
  • smażenie
  • kakao gorzkie
  • pianki słodkie
  • krem
  • forma do pieczenia
  • jak zrobić masło orzechowe
  • stolnica
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising