Jak przygotować kurczaka z brzoskwiniami?
Jak przygotować kurczaka z brzoskwiniami?
Łączenie mięsa z owocami ma swoje korzenie w staropolskiej kuchni. Schab ze śliwką czy kaczka z jabłkami nie są dla nikogo dziwne. Egzotyka pojawiająca się na stołach w nowoczesnej kuchni nie jest wyłącznie modą, lecz także zdrową fantazją dla podniebienia. To, co chcę Wam zaproponować, to znany każdemu kurczak w połączeniu z nie mniej znanymi brzoskwiniami. Taki duet to przepyszna kompozycja dla Waszych kubków smakowych.
Pamiętaj, że farsz możesz przygotować z całkiem innego owocu, którym mogą być morele czy ananasy. Te wymienione świetnie smakują z drobiem. Zamiast świeżych owoców możesz użyć owoców z puszki. Całość potrawy wystarczy na 6 porcji. Porcja zaproponowanego dania to 640 kcal.
Przygotowanie kurczaka
Kurczaka opłucz, osusz i natrzyj solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu
Brzoskwinie rozetnij i usuń z nich pestki. Następnie pokrój owoce na cząstki. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Ryż przepłucz wodą na sicie i osącz. Kolejno rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy: kardamon, cynamon i odrobinę pieprzu. Gdy z przypraw zacznie wydobywać się intensywny zapach, dolej około 2 szklanek wody. Następnie dodaj kurkumę i bulion. Farsz dopraw do smaku solą. Przykryj go i gotuj około 10 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaj do farszu owoce i pistacje.
Faszerowanie i pieczenie
Około 1/3 ilości farszu nadziej kurczaka, a otwór zepnij bądź zszyj. Ułóż kurczaka w brytfance, obok niego ułóż resztę farszu. Podlej 1/2 szklanki wody. Piecz kurczaka 90 minut w temperaturze 200°C. Około 45 minut przed końcem pieczenia posmaruj mięso olejem wymieszanym z 1 łyżką słodkiej papryki.