Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na soczystą pierś kurczaka z ananasem

Opiekun artykułu: michalp
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 20 min.
Przepis na soczystą pierś kurczaka z ananasem

Przepis na soczystą pierś kurczaka z ananasem

Pierś kurczaka jest bardzo popularna na polskich stołach. Jest mięsem, które można przyrządzać na mnóstwo sposobów. Mięso piersi z kurczaka jest delikatne, a dobrze przyrządzone jest soczyste i miękkie. Jeżeli jesteś rodzicem, z pewnością wiesz, że tym mięsem nie odstraszysz malucha od stołu. Smażąc piersi z kurczaka, pamiętaj, aby robić to jak najkrócej, mięso powinno być w środku lekko różowe. Tłuszcz, na którym smażysz mięso, musi być dostatecznie nagrzany, aby nie straciło ono swoich soków i pozostało po usmażeniu soczyste. W przedstawionym przepisie pierś nie jest obtaczana, dlatego nie ma obawy o wchłonięcie przez nią dużej ilości tłuszczu. Poniżej przedstawiam przepis na pierś kurczaka z ananasem.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 całe piersi kurczaka

4 plasterki ananasa

2 łyżki soku z ananasa

4 plasterki sera żółtego

olej do smażenia

sól i curry

2 całe piersi kurczaka 4 plasterki ananasa 2 łyżki soku z ananasa 4 plasterki sera żółtego olej do smażenia sól i curry
Wskazówki:

Aby ser się rozpuścił, możesz wstawić piersi do nagrzanego piekarnika. Jeżeli potrawę przyrządzasz z mrożonych filetów, pamiętaj, że drób nie musi się rozmrozić do końca. Tym bardziej nie wymagają tego filety z piersi kurczaka, które będziesz smażyć.

  • Przygotowanie mięsa

    Pierś kurczaka umyj i osusz. Przetnij pierś tak, aby z jednej wyszły Ci dwie porcje. Lekko pobij piersi tłuczkiem. Obsyp solą i curry.

  • Smażenie mięsa

    Smażenie mięsa

    Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż kurczaka na złoty kolor. Następnie przewróć piersi na drugą stronę i dosmaż je. Jeżeli widelec wchodzi w nie z łatwością, są już usmażone.

  • Dodawanie ananasów i sera żółtego

    Dodawanie ananasów i sera żółtego

    Na każdą ze smażonych porcji piersi połóż plasterek ananasa, a na wierzch plasterek sera żółtego. Pamiętaj, aby owoc wyjąć wcześniej z puszki i odsączyć.

  • Dalsze smażenie

    Zalewą z ananasa lub wodą podlej delikatnie mięso (około 2 łyżek). Jest to konieczne, aby wytworzyła się para, która rozpuści ser żółty. Przykryj piersi pokrywką, najlepiej szklaną, przezroczystą, aby widać było, jak rozpuszcza się ser. Jest to czas około minuty, warto jednak widzieć, co dzieje się pod pokrywką. Następnie odkryj ją i odparuj resztę pozostałego płynu.

  • Sposób podania

    Pierś kurczaka z ananasem podawaj z ryżem, który możesz doprawić sosem sojowym.

Popularne tagi
  • skórka pomarańczowa
  • przysmak wielkanocny
  • surówka z marchewki
  • chleb
  • sos morelowy
  • grzyby
  • leczo paprykowe
  • pieczeń wieprzowa
  • pomidorki koktajlowe
  • danie z ryżem i kurczakiem
  • jadłospis
  • pasztet z kaczki
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sos tatarski
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising