Sposoby gotowania ziemniaków
Sposoby gotowania ziemniaków
Ziemniaki to dla niektórych podstawowy składnik każdego obiadu. Czasami zamieniane na ryż lub makaron, jednak nie wypierane. Warto wiedzieć, jak dobrze przygotować ziemniaki do gotowania, w zależności od ich rodzaju oraz potrawy, która ma być z nich wykonana.
Przygotowanie ziemniaków
Jeżeli planuje się przygotowanie ziemniaków w mundurkach lub wykonanie z nich sałatki, można ugotować je w skórce, którą ściąga się dopiero po ugotowaniu. Jednak jeśli mają być zwykłym elementem drugiego dania, wówczas należy obrać je dokładnie ze skórki, wyciąć ciemne oczka i umyć. „Stare” ziemniaki należy obierać przy pomocy noża lub skrobaczki, natomiast „młode” można lekko przetrzeć ostrzem noża, gdyż skórka jest na tyle cienka, że samodzielnie odejdzie. Czasem wystarczy jedynie przemyć je pod wodą, żeby usunąć skórkę. Obrane i umyte ziemniaki wkłada się do garnka z zimną wodą. Istotne jest, aby była zimna, ponieważ wtedy z warzywa nie ucieknie zbyt wiele przydatnych witamin.
Gotowanie ziemniaków
Ziemniaki najlepiej gotować na średnim ogniu, koniecznie osolone. Nawet jeżeli zazwyczaj unika się solenia potraw, ziemniaki tego wymagają. W przeciwnym razie ich smak nie będzie zadowalający. Na 1 litr wody wykorzystuje się 1 łyżeczkę soli. Całe warzywo może gotować się dłużej, więc jeśli konieczne jest szybkie gotowanie, wówczas można przeciąć je na pół lub na jeszcze mniejsze fragmenty. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że to oznacza stratę części cennych witamin i minerałów. Ugotowane ziemniaki należy odcedzić z wody, a następnie jeszcze na chwilę postawić na palniku, żeby nadmiar wody odparował. Należy uważać, żeby nie przytrzymać ich za długo, gdyż łatwo się przypalają.
Gotowanie na parze
Żeby ziemniaki były jeszcze zdrowsze i zachowały witaminy, warto gotować je na parze. Do ich przygotowania można użyć specjalnego garnka do gotowania na parze lub domowego sposobu. Na garnek z gotującą wodą położyć metalowe sitko, wrzucić do niego ziemniaki i przykryć – pokrywką garnka albo ścierką. Gotować aż zmiękną. W tym przypadku najlepiej posolić je dopiero po ugotowaniu, ewentualnie w czasie przygotowań oprószyć je szczyptą soli albo czosnkiem w proszku.
Smaczne ziemniaki
Aby przygotowywane ziemniaki miały lepszy smak, warto do gotującej się wody dodać 1 łyżeczkę masła. Da im to lekko maślany smak i przyśpieszy gotowanie. Z kolei dodanie 1 łyżeczki oleju lub oliwy z oliwek sprawi, że ziemniaki nie będą się rozpadać w czasie gotowania, co jest częstym problemem.
Smak ziemniaków
Smak warzywa można poprawić w czasie gotowania nie tylko masłem. Gdy woda już wrze, można dodać do niej czosnku, pietruszki, majeranku, bazylii, dzięki czemu nie trzeba będzie posypywać ziemniaków później, gdy już znajdą się na talerzu.