Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pyszne lody sernikowe z truskawkami?

Opiekun artykułu: igos
Wymagany czas: 35 min.
Jak przygotować pyszne lody sernikowe z truskawkami?

Jak przygotować pyszne lody sernikowe z truskawkami?

Sernik to jedno z ciast, które smakują wyśmienicie i mają doskonały smak. Można go zachować oraz przekazać do innego deseru poprzez stworzenie lodów sernikowych. Są oryginalne, smaczne i mogą stanowić urozmaicenie letniego popołudnia. Skoro astronomiczne lato już się zaczęło, to znak że czas na zgromadzenie zimnych zapasów w swojej lodówce. Sernikowe lody mogą być ich częścią.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Wykonanie lodów na deser może być proste, o ile przygotuje się wcześniej składniki, potrzebne do ich wykonania. Potrzebne są przede wszystkim:

    * 350 g śmietany 30%,

    * 300 g twarogu sernikowego,

    * 250 g truskawek,

    * 1 szklanka cukru,

    * 1 szklanka mleka w proszku,

    * 1/4 cytryny.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Śmietanką wstrząsnąć mocno, ponieważ istotny dla ubijania tłuszcz opada na dno. Przelać do miski. Zacząć ubijać mikserem na puszystą masę, a kiedy śmietana zmieni konsystencję z płynnej na puszystą, dodać cukier. Nadal ubijać, aż masa będzie sztywna.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W osobnej misce zmieszać ze sobą twaróg, mleko w proszku oraz skórkę cytrynową, startą na tarce o drobnych oczkach. Zmiksować wszystko razem, tworząc puszystą masę.

    Truskawki dokładnie umyć, pozbawić szypułek i odłożyć na bok 1/3 z ich ilości. Pozostałą część zmiksować na czerwoną masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zmieszać ze sobą bitą śmietanę oraz masę serową, miksując mikserem na niewielkich obrotach. Kiedy składniki połączą się, dodać truskawkową papkę, nadal mieszając – mikserem albo łyżką. Pozostałe truskawki pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do miski i już przy pomocy łyżki stołowej zmieszać ze sobą wszystkie elementy. Gotową masę przelać do pojemnika plastikowego o pojemności 1,5 litra, z pokrywką. Wsunąć pojemnik do zamrażalnika i pozostawić w nim na 3 godziny. Co 1 godzinę warto przemieszać przyszłe lody.Po 3 godzinach lody można podawać w pucharkach z dodatkiem truskawek albo sosu truskawkowego. Idealny sposób na ochłodzenie.

Popularne tagi
  • składniki na deser
  • sorbet bananowy
  • spód
  • cynamon mielony
  • miksowanie
  • sorbet malinowy
  • sposób na sos czekoladowo-owocowy
  • zagęszczacz
  • sok z limonki
  • sok
  • syrop miodowy
  • sól morska
  • dieta
  • przepis na lody wiśniowe z whisky
  • mleko skondensowane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising