Jak przygotować pyszne lody sernikowe z truskawkami?
Jak przygotować pyszne lody sernikowe z truskawkami?
Sernik to jedno z ciast, które smakują wyśmienicie i mają doskonały smak. Można go zachować oraz przekazać do innego deseru poprzez stworzenie lodów sernikowych. Są oryginalne, smaczne i mogą stanowić urozmaicenie letniego popołudnia. Skoro astronomiczne lato już się zaczęło, to znak że czas na zgromadzenie zimnych zapasów w swojej lodówce. Sernikowe lody mogą być ich częścią.
Jakie składniki są potrzebne?
Wykonanie lodów na deser może być proste, o ile przygotuje się wcześniej składniki, potrzebne do ich wykonania. Potrzebne są przede wszystkim:
* 350 g śmietany 30%,
* 300 g twarogu sernikowego,
* 250 g truskawek,
* 1 szklanka cukru,
* 1 szklanka mleka w proszku,
* 1/4 cytryny.
Krok pierwszy
Śmietanką wstrząsnąć mocno, ponieważ istotny dla ubijania tłuszcz opada na dno. Przelać do miski. Zacząć ubijać mikserem na puszystą masę, a kiedy śmietana zmieni konsystencję z płynnej na puszystą, dodać cukier. Nadal ubijać, aż masa będzie sztywna.
Krok drugi
W osobnej misce zmieszać ze sobą twaróg, mleko w proszku oraz skórkę cytrynową, startą na tarce o drobnych oczkach. Zmiksować wszystko razem, tworząc puszystą masę.
Truskawki dokładnie umyć, pozbawić szypułek i odłożyć na bok 1/3 z ich ilości. Pozostałą część zmiksować na czerwoną masę.
Krok trzeci
Zmieszać ze sobą bitą śmietanę oraz masę serową, miksując mikserem na niewielkich obrotach. Kiedy składniki połączą się, dodać truskawkową papkę, nadal mieszając – mikserem albo łyżką. Pozostałe truskawki pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do miski i już przy pomocy łyżki stołowej zmieszać ze sobą wszystkie elementy. Gotową masę przelać do pojemnika plastikowego o pojemności 1,5 litra, z pokrywką. Wsunąć pojemnik do zamrażalnika i pozostawić w nim na 3 godziny. Co 1 godzinę warto przemieszać przyszłe lody.Po 3 godzinach lody można podawać w pucharkach z dodatkiem truskawek albo sosu truskawkowego. Idealny sposób na ochłodzenie.