Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować smaczną granitę ogórkowo-limonkową?

Opiekun artykułu: pati
Jak przygotować smaczną granitę ogórkowo-limonkową?

Jak przygotować smaczną granitę ogórkowo-limonkową?

Wraz z wychyleniem się zza chmur pierwszych promieni słońca coraz częściej myśli się o chłodniejszych deserach. Szarlotka na ciepło, ciasto czekoladowe na gorąco to podwieczorki dobre w czasie zimowego chłodu. Gdy nadchodzi wiosna, czas na odświeżenie oraz orzeźwienie, a to przynieść może granita, deser rodem z sycylijskiej kuchni, ciekawy w smaku oraz intrygujący z wyglądu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania smacznej granity, która urozmaici każde popołudnie, potrzebnych jest kilka składników, w tym:
    * 2 ogórki zielone,
    * 2 limonki,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1/2 szklanki wody,
    * listki mięty (opcjonalnie).
    Jeśli granita ma być podawana na małym spotkaniu towarzyskim, dobrze jest zaopatrzyć się w ozdobne szklanki lub miseczki do jej podania.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Miseczkę średniej wielkości przykryć papierem pergaminowym, dociskając go dobrze do ścianek naczynia.Do rondla wlać wodę, dosypać cukier. Ubijać trzepaczką oba składniki aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy do tego dojdzie, postawić rondelek na niewielkim gazie i gotować do momentu powstania syropu. Ostudzić.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Ogórki umyć, a następnie dokładnie obrać ze skórki. Przekroić każdy wzdłuż na 2 połowy i łyżeczką usunąć pestki. Pokroić warzywo na małe kawałeczki. Odstawić na bok.Limonki sparzyć gorącą wodą. Przez chwilę toczyć każdą z nich po blacie stołu, co pozwala na uzyskanie większej ilości soku, po czym przekroić je na pół. Ręcznie albo używając wyciskarki do soków, wycisnąć z każdej połówki cały sok.

  • Trzeci krok

    Ostudzony syrop, ogórka oraz sok z limonki przełożyć do blendera. Zmiksować całość na wysokich obrotach, uzyskując gładką papkę. Ogórki powinny zostać całkowicie zmiksowane, aby nie było widać żadnego kawałka.Masę przelać do miski wyłożonej pergaminem. Włożyć naczynie na 2 – 3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie spróbować deseru, wyskrobując z miski odpowiednią ilość przysmaku. Przed podaniem można ozdobić granitę skórką z limonki albo świeżymi listkami mięty. Dozwolone są również inne dodatki, wedle własnego uznania, a nawet podkreślenie smaku granity gęstym sokiem owocowym. Smacznego!

Popularne tagi
  • biały rum
  • sorbet tropikalny
  • przyjęcie
  • przygotowanie sosu czekoladowo-owocowego
  • smaczne lody
  • sorbet z miętą
  • posiłek
  • kuchnia sycylijska
  • bita śmietana
  • kąpiel na parze
  • alkohol
  • przepis na lody jeżynowe
  • urodziny
  • przepis na lody pistacjowe
  • lody bananowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising