Jak przyrządzić bezy z orzechami?
Jak przyrządzić bezy z orzechami?
Miękkie, rozpływające się w ustach bezy to prawdziwie pożądany przysmak. Zazwyczaj kupuje się je w cukierni, nie mając odwagi zrobić przysmaku samodzielnie, jednak wykonanie smakołyku nie jest wcale takie trudne, na jakie wygląda. Dodatkowo, zrobienie deseru pozwala na wykonanie go w różnych smakach, wybranych dowolnie, w tym w orzechowym – bardzo oryginalnym.
Jakie składniki przygotować?
Zrobienie smacznego podwieczorku wymaga kilku bardzo świeżych składników spożywczych, wśród których muszą znaleźć się:
* 9 jaj,
* 2 szklanki cukru,
* 10 dag orzeszków arachidowych,
* 3 łyżki mąki.
Krok pierwszy
Do dokładnie wyczyszczonej miski wbić białka. Żółtka nie będą potrzebne, można z nich zrobić wielki kogel-mogel. Same białka ubić dokładnie na gładką, puszystą, a przede wszystkim sztywną pianę. Po uzyskaniu takiego efektu dodać 2/3 z przygotowanego cukru i zacząć miksować dokładnie. Piana ma być lśniąca i gęsta.
Krok drugi
Przygotowane orzechy pokroić na drobne kawałeczki. Wrzucić do miseczki, posypać mąką oraz wsypać resztę cukru. Wymieszać wszystko razem, tworząc słodką mieszankę, którą można wsypać do piany z białek. Połączyć wszystko z pianą.
Krok trzeci
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego albo do woreczka z przyciętym rogiem i przy pomocy takiego urządzenia wyciskać na paper pergaminowy wyłożony na blasze niewielkie porcje piany. Dla ułatwienia i żeby bezy były takiej samej wielkości, można narysować sobie na papierze kółeczka – cyrklem, odrysować od szklanki – i po zapełnieniu wszystkich wsunąć do piekarnika. Wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piec – przy uchylonych drzwiach piekarnika – przez 25 minut.Upieczone, ostudzone bezy będą miały chrupiącą otoczkę oraz miękkie wnętrze – smacznego!