Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić bezy z orzechami?

Opiekun artykułu: mariamikolajczak
Wymagany czas: 36 min.
Jak przyrządzić bezy z orzechami?

Jak przyrządzić bezy z orzechami?

Miękkie, rozpływające się w ustach bezy to prawdziwie pożądany przysmak. Zazwyczaj kupuje się je w cukierni, nie mając odwagi zrobić przysmaku samodzielnie, jednak wykonanie smakołyku nie jest wcale takie trudne, na jakie wygląda. Dodatkowo, zrobienie deseru pozwala na wykonanie go w różnych smakach, wybranych dowolnie, w tym w orzechowym – bardzo oryginalnym.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki przygotować?

    Jakie składniki przygotować?

    Zrobienie smacznego podwieczorku wymaga kilku bardzo świeżych składników spożywczych, wśród których muszą znaleźć się:

    * 9 jaj,

    * 2 szklanki cukru,

    * 10 dag orzeszków arachidowych,

    * 3 łyżki mąki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do dokładnie wyczyszczonej miski wbić białka. Żółtka nie będą potrzebne, można z nich zrobić wielki kogel-mogel. Same białka ubić dokładnie na gładką, puszystą, a przede wszystkim sztywną pianę. Po uzyskaniu takiego efektu dodać 2/3 z przygotowanego cukru i zacząć miksować dokładnie. Piana ma być lśniąca i gęsta.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowane orzechy pokroić na drobne kawałeczki. Wrzucić do miseczki, posypać mąką oraz wsypać resztę cukru. Wymieszać wszystko razem, tworząc słodką mieszankę, którą można wsypać do piany z białek. Połączyć wszystko z pianą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego albo do woreczka z przyciętym rogiem i przy pomocy takiego urządzenia wyciskać na paper pergaminowy wyłożony na blasze niewielkie porcje piany. Dla ułatwienia i żeby bezy były takiej samej wielkości, można narysować sobie na papierze kółeczka – cyrklem, odrysować od szklanki – i po zapełnieniu wszystkich wsunąć do piekarnika. Wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piec – przy uchylonych drzwiach piekarnika – przez 25 minut.Upieczone, ostudzone bezy będą miały chrupiącą otoczkę oraz miękkie wnętrze – smacznego!

Popularne tagi
  • konserwanty
  • pomarańczowa
  • zagniatanie ciasta
  • deser z wiórkami kokosowymi
  • dodatki do gofrów
  • przepis na karmel z mleka skondensowanego
  • ciasteczka śmietankowe
  • wiśnie
  • przepis na morele nadziewane
  • piernik
  • przepis na masło orzechowe
  • cukier waniliowy
  • masa na ciasto
  • ciasteczka serduszka
  • żółta posypka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising