Jak przyrządzić czekoladowy pudding Irish Cream?
Jak przyrządzić czekoladowy pudding Irish Cream?
Od czasu do czasu każdy marzy o wyjątkowym deserze, który mógłby urozmaicić popołudnie albo spotkanie towarzyskie. Ciasta i ciasteczka to nieraz za mało lub wydają się zbyt nudne i jadane za często. W takiej sytuacji można pokusić się o wykonanie puddingu z odrobiną alkoholu. Oto przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania pysznego deseru niezbędne są odpowiednie składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 2 szklanki śmietany kremowej,
* 1/3 szklanki cukru,
* 2 łyżki bardzo drobnego cukru,
* 3 łyżki likieru Irish Cream,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej,
* 6 żółtek.Krok pierwszy
Nagrzać piekarnik go 150 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym umieścić 6 ceramicznych kubeczków (kokilek).Do rondelka wlać śmietanę i dodać zawartość szklanki z cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu aż do zagrzania się śmietanki oraz rozpuszczenia się cukru.
Krok drugi
W miseczce przy pomocy trzepaczki zmieszać ze sobą żółtka oraz esencję waniliową, aż żółtka staną się puszyste. Po osiągnięciu takiej konsystencji dodać likier Irish Cream i nadal mieszać. Następnie wlać 1/3 z przygotowanej wcześniej śmietany. Wymieszać składniki, a następnie dodać resztę śmietany i mieszać do połączenia się wszystkich elementów. Uważać, aby nie pojawiły się grudki.
Krok trzeci
Przelać krem po równo do wszystkich kokilek. Naczynie żaroodporne wypełnić wodą do połowy ich wysokości, a następnie wstawić do piekarnika na 50 minut.Po upieczeniu wystudzić, a gdy będą chłodne, włożyć pojemniczki do lodówki na 3 – 4 godziny, żeby krem dokładnie stężał.Gdy upłynie odpowiednia ilość czasu, można wyjąć pojemniczki, posypać krem cukrem – można cukier zastąpić cukrem pudrem albo gorzkim kakao – i podawać.