Jak przyrządzić smaczne sznycle rybne?
Jak przyrządzić smaczne sznycle rybne?
Ryby nie są nudnym daniem ani nie przygotowuje się ich tylko jako panierowane płaty z dodatkiem frytek. Można z nich zrobić smaczne sznycle, które nadają się wspaniale na postny obiad z sałatką, z lekkim sosem. Takie danie zniknie z talerzy szybciej, niż możesz się spodziewać, więc nie wahaj się i wypróbuj sprawdzony przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Do zrobienia sznycli rybnych należy zebrać kilka niezbędnych składników o wysokiej świeżości, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 1 kg filetów rybnych,
* 2 jajka,
* 4 ząbki czosnku,
* 1 cebula,
* 2 łyżki oleju,
* 1 bułka,
* mleko,
* masło,
* natka pietruszki,
* bułka tarta,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Cebulę obrać i posiekać na drobne kawałeczki, nie powinna być dobrze wyczuwalna podczas jedzenia. Czosnek także pozbawić łupinki i oba składniki dodać do mięsa rybiego. Zamieszać lekko, po czym wszystko zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Powinna powstać gładka, jednolita masa.
Krok drugi
Bułkę zalać mlekiem i namoczyć w nim, aż zmięknie – można zamoczyć ją przed przystąpieniem do mielenia filetów, wtedy osiągnie się pożądany efekt. Miękką bułkę odsączyć i dodać do masy rybnej. Wraz z bułką dodać do niej także odrobię oleju, jajka, pieprz, sól. Ilość oleju można kontrolować, dodając go najpierw mniej, a w razie potrzeby dodatkową ilość. Wszystko razem zacząć dokładnie mieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zagęścić ją bułką tartą.
Krok trzeci
Z masy rybnej z dodatkami formować niewielkie sznycle i każdy z nich obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, po czym kłaść na nią sznycle. Smażyć z każdej strony, aż zbrązowieją dokładnie. Odkładać na talerz zakryty papierowym ręcznikiem, który zbierze nadmiar tłuszczu. Podawać, póki są jeszcze ciepłe, z dodatkiem świeżej surówki oraz ozdobione natką pietruszki.