Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić dynię na ostro w zalewie?

Opiekun artykułu: chudini
Jak przyrządzić dynię na ostro w zalewie?

Jak przyrządzić dynię na ostro w zalewie?

Dynia kojarzy się często z potrawami na słodko, ciastami, babeczkami oraz racuchami. Jednak może stać się również wspaniałym ostrym smakołykiem, jeśli tylko odpowiednio się ją przygotuje. Warto o tym pamiętać, przygotowując przetwory na zimę, i wykorzystać podany poniżej przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dynia na ostro może zostać przyrządzona, tylko jeśli posiada się odpowiednie składniki. Należą do nich:
    * 1,5 kg dyni,
    * 3/4 kg cukru,
    * 0,5 l wody,
    * 0,5 l octu,
    * 4 goździki,
    * kawałek kory cynamonu.
    Niezbędne są również słoiki, w których będzie można poukładać kawałki dyni.

  • Krok pierwszy

    Przygotowaną dynię obrać ze skórki. Miąższ pokroić na grube kostki. Można je delikatnie przemyć wodą i pozostawić na sitku do obeschnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do garnka wlać wodę oraz ocet i zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu. Gdy woda zaczyna parować, wrzucić do niej kawałki dyni. Zwiększyć nieco płomień pod garnkiem i gotować przez kolejne 10 minut. Wraz z dynią trzeba dodać do zalewy goździki oraz korę cynamonu, co nadaje przetworom charakterystyczny smak.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Słoiki umyć gorącą wodą i dokładnie osuszyć. Po ugotowaniu się dyni zacząć przekładać kawałki do słoików, wypełniając je w całości.Z zalewy usunąć goździki oraz korę cynamonu, a następnie przy pomocy chochelki napełniać słoiki gorącą zalewą.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po uzupełnieniu wszystkich słoików zakręcić je mocno. Odwrócić do góry dnem i ustawić w ciemnym, lecz dość ciepłym miejscu. Gotowe. Już po tygodniu dynie mają dobry smak, jednak warto kilka słoików zachować na zimę.

Popularne tagi
  • dżem malinowy
  • łodygi kopru
  • papryczka
  • letnie przetwory
  • przepis na kiszoną kapustę
  • zakrętka słoika
  • masło z jabłek
  • dżem egzotyczny
  • namaczanie słoika
  • przepis na ogórki
  • kuchnia
  • danie
  • kapusta kiszona
  • ogórki kiszone
  • liście dębu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising