Jak przyrządzić gęstą gorącą czekoladę?
Jak przyrządzić gęstą gorącą czekoladę?
Na zimowy wieczór najlepszym dodatkiem jest gorąca czekolada, aromatyczna, smaczna, a przede wszystkim gęsta. Dzięki takiemu deserowi długie wieczory ze śniegiem za oknem staną się znacznie przyjemniejsze. Poza tym gorącą czekoladę można podać każdemu gościowi, który akurat zawita do domu.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smacznej czekolady na gorąco jest łatwe, pod warunkiem że zawczasu przygotuje się wszystkie, niezbędne składniki:
* 450 ml mleka,
* 50 ml wody,
* 50 ml śmietany 18%,
* 1/2 tabliczki gorącej czekolady,
* 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
* 2 łyżeczki kakao gorzkiego,
* cukier.Krok pierwszy
Do kubka przesypać kakao. Wodę zagrzać i ciepłą dolać do kubka, mieszając dokładnie z kakao, tak aby nie pojawiły się żadne grudki. Gdy mikstura przestygnie, dodać do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie bardzo dokładnie wymieszać.
Krok drugi
Mleko przelać do rondelka. Podgrzać, a gdy zacznie unosić się nad nim para, dodać połamaną albo posiekaną na kawałki czekoladę. Mieszać, czekając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Kiedy czekolada połączy się z mlekiem, wlać wodę z kakao i mąką. Ponownie mieszać łyżką.
Krok trzeci
Dolać śmietankę, po czym zmienić łyżkę na trzepaczkę, mieszając oraz spieniając miksturę czekoladową. Doprowadzić do zagotowania, ale uważając, żeby się nie przypaliła. Dosypać dowolną ilość cukru i znów zamieszać. Tak przygotowaną czekoladę przelać do kubków i pozostawić na 2 – 3 minuty, aby przestygła i zgęstniała.Gotową czekoladę można ozdobić przed podaniem bitą śmietaną, posypką czekoladową, wiórkami kokosowymi.