Jak przyrządzić granitę arbuzową z imbirem i limonką?
Jak przyrządzić granitę arbuzową z imbirem i limonką?
Im cieplej jest na dworze, im większą temperaturę pokazuje termometr, tym bardziej potrzebne jest coś orzeźwiającego. Pochodząca z Włoch granita jest doskonałym sposobem na osiągnięcie takiego efektu, dlatego jeżeli upał daje się we znaki, trzeba sięgnąć po odpowiednie składniki i działać. Oto podpowiedź, w jaki sposób.
Potrzebne produkty spożywcze
Do przygotowania granity potrzebnych jest kilka składników spożywczych, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 4 szklanki arbuza, bez pestek,
* 3 łyżki cukru pudru,
* 1 limonka,
* 4 cm korzenia imbiru,
* sól morska.
Pierwszy krok
Miąższ użyty do wykonania granity powinien być dokładnie oczyszczony z pestek – zarówno czarnych, jak i białych. Po wyczyszczeniu przełożyć zarówno miąższ, jak i sok, który wyciekł podczas pracy, do wysokiego pojemnika.
Drugi krok
Limonkę sparzyć. Przekroić na pół i z obu połówek wycisnąć jak największą ilość soku, dolewając ją następnie do arbuza. Imbir obrać łyżeczką ze skórki, po czym zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Również dodać go do arbuza. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy blendera.
Trzeci krok
Pojemnik z gotową masą wstawić do zamrażalnika. Mieszać całość co 1 – 2 godziny, żeby granita przyjęła odpowiednią konsystencję. Dobrym sposobem na jej uzyskanie jest mieszanie widelcem, co pozwoli na otrzymanie konsystencji szronu, który zazwyczaj przypomina granita. Mieszanie zapobiegnie również tworzeniu się przesadnie dużej ilości kryształków lodu, które mogłyby zaburzyć smak.Po dokładnym zmrożeniu nakładać deser do ozdobnych pucharków i podawać. Ciekawy efekt smakowy daje posypanie deseru solą morską. Już po zjedzeniu kilku łyżeczek można poczuć miłe orzeźwienie.