Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić grzyby marynowane po azjatycku?

Opiekun artykułu: justy
Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić grzyby marynowane po azjatycku?

Jak przyrządzić grzyby marynowane po azjatycku?

Grzyby można przyrządzać na wiele różnych sposobów, ich wielbiciele z pewnością to wiedzą. Marynowane na zimę, suszone, w sosie to najpopularniejsze sposoby ich przygotowania, a także przechowywania. Zazwyczaj korzysta się przy tym z tradycyjnych przepisów, jednak warto spróbować czegoś egzotycznego i przyrządzić je w bardziej oryginalny sposób.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Jeśli zamiast gotować przypiecze się grzyby na patelni, danie będzie bardziej chrupiące.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przygotowanie grzybków po azjatycku, idealnych do ryżu oraz kurczaka, należy rozpocząć od zebrania następujących składników:

    * 450 g grzybów (najlepiej pieczarek),

    * 1/2 szklanki wina ryżowego,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 1 łyżeczka imbiru,

    * 1 łyżka oleju sezamowego,

    * 2 łyżki sosu sojowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku należy przygotować grzybki poprzez ich umycie albo przetarcie wilgotną ściereczką, aby pozbyć się zabrudzeń. Następnie należy pociąć je na mniejsze części. Trzonki można odciąć i przekroić albo pozostawić przy grzybkach, wedle uznania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do plastikowego pojemnika przelać olej sezamowy, sos sojowy, wino ryżowe. Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć w prasce, a imbir zetrzeć na tarce bądź zgnieść na miazgę. Wrzucić oba elementy do płynnych składników i dokładnie wszystko wymieszać.

    Do pojemnika przełożyć pokrojone grzybki. Bardzo dokładnie wymieszać, po czym zamknąć pojemnik i włożyć go na całą noc do lodówki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Następnego dnia po przygotowaniu marynaty można przejść do dalszego procesu. Zawartość pojemnika plastikowego przełożyć do rondelka i postawić na piecu. Podgrzewać aż do zagotowania, w razie potrzeby dodając trochę wody. Po 5 minutach wyjąć grzybki i przełożyć je na talerz. Marynatę gotować jeszcze 3 – 4 minuty, żeby zgęstniała. Kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, polać nią grzyby i podawać.

Popularne tagi
  • podgrzybki marynowane
  • owoc sezonowy
  • borowiki
  • gorczyca
  • przysmak na kanapki
  • przetwory grzybowe
  • dżem z malin
  • obróbka grzybów
  • warzywo
  • koper
  • gorączka
  • zmywarka
  • warzywa
  • woda
  • śliwki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising