Dobry przepis na ogórki kiszone
Dobry przepis na ogórki kiszone
Chrupiące ogórki kiszone do obiadu albo do sałatki to wyjątkowy dodatek. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez niego, jednak kupne ogórki to nie zawsze ten smak, o którym się marzy. Warto wykorzystać wakacyjny sezon ogórkowy i przygotować własne ogórki kiszone. Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne, za to przynosi smaczne efekty.
Niezbędne składniki
Pyszne ogórki wymagają odpowiednich składników. Kompletując je, trzeba pamiętać o przygotowaniu:
* 2 kg ogórków gruntowych,
* 2 główek czosnku,
* pieprzu (ziarenek),
* kopru,
* świeżego chrzanu,
* ziela angielskiego,
* wody,
* soli.
Niezbędne są również słoiki – 1 duży albo 3 – 4 mniejsze – w których będą układane ogórki.Krok pierwszy
Słoiki albo słoik wyparzyć gorącą wodą. Wystarczy ją zagotować, a następnie wlać do niego, pozostawić na 3 – 5 minut i wylać, uważając, żeby się nie poparzyć.
Krok drugi
Chrzan zetrzeć albo pokroić na kawałki, najlepiej paski. Koper podzielić na gałązki i ułożyć kilka na dnie dużego słoika lub po jednej w każdym mniejszym. Dodać kawałki chrzanu. Czosnek podzielić na ząbki. Jeśli nie jest się wielbicielem czosnku albo ma się obawy, że podana ilość to za wiele, można dodać ich mniej.
Krok trzeci
Do ułożonych już składników dodać ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Można również dołożyć liść wiśni albo dębu, które dodają ogórkom specyficznego smaczku.Ogórki umyć pod zimną wodą, po czym ułożyć je ciasno w słoiku lub w słoikach.
Krok czwarty
W garnku rozrobić wodę z solą. Na 2 szklanki wody dodać 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się soli, a następnie zalać ogórki. Powinny całe znaleźć się pod wodą.Zakręcić słoiki i obrócić je do góry dnem. Odstawić w ciepłe i ciemne miejsce. Już po 5 dniach można spróbować ogórków kiszonych, jednak lepsze jest dla ich smaku dłuższe poleżenie w zalewie, do 7 – 10 dni.