Przepis na dżem brzoskwiniowy bez cukru żelującego
Przepis na dżem brzoskwiniowy bez cukru żelującego
Brzoskwinie to cudowne owoce lata. Możemy je wówczas kupić w sklepach, marketach, a nade wszystko na targach od naszych ulubionych, sprawdzonych oraz zaufanych sadowników. Brzoskwinia ma cudowne działanie zdrowotne oraz kosmetyczne, dlatego ze względu na to ostatnie powinny zjadać ją ze smakiem kobiety, które chcą, aby ich skóra była jędrna, a także nabrała pięknego kolorytu, który możemy zawdzięczać beta-karotenowi zawartemu w tych owocach. Dodatkowo, soczyste brzoskwinie, najczęściej pomarańczowe, żółte lub czerwonawe, a na dodatek okrągłe, kojarzą nam się ze słońcem i wysokimi temperaturami, dlatego też warto zamykać je w naszych słoiczkach, by chłodnym wieczorami jesieni przypominały nam o lecie oraz wakacjach. Poznaj przepis na dżem brzoskwiniowy bez dodatku cukru.
Przygotowywanie słoików
Do przygotowania dżemu potrzebne ci będą oczywiście słoiki, ale nie musisz ich kupować. Wystarczy, że wyjmiesz z piwnicy kilka słoiczków, które zostały ci po kupnych daniach oraz przetworach. Pamiętaj jednak, aby wszystkie je bardzo dokładnie umyć wraz z pokrywkami, by pozbyć się całego kurzu, brudu oraz nieprzyjemnego zapachu. Możesz je także wyparzyć w piekarniku.
Przygotowywanie owoców
Brzoskwinie wrzuć do zlewu lub miski i zalej je zimną wodą, a potem każdą z nich weź w rękę i dokładnie umyj. Umyte brzoskwinie pozbaw pestek, przekrawając je na pół. Pamiętaj, aby na targu czy w sklepie kupić taką odmianę, w której pestki odchodzą z łatwością, by potem nie musieć się męczyć. Nie musisz obierać brzoskwiń ze skórki – po odpowiednio długim gotowaniu ona również się bardzo rozdrobni i z pewnością nie będzie przeszkadzała w późniejszym zajadaniu się dżemem. Wydrylowane owoce przekrój na mniejsze części, ćwiartki czy ósemki.
Gotowanie dżemu
Do dużego garnka wrzuć trochę brzoskwiń i posyp je łyżeczką cukru, by szybko puściły sok. W ten sposób nie będziesz musiała dolewać wody do dżemu. Zaraz potem wrzuć resztę pokrojonych owoców, wlej sok z cytryny i zamieszaj. Teraz dżem powinien gotować się przez około dwie godziny na wolnym ogniu, a co jakiś czas powinnaś go porządnie przemieszać, by nie przywarł do dna garnka. Jeśli po tych dwóch godzinach wszystkie owoce się rozdrobnią, a skórek nie będzie już praktycznie widać, to możesz wrzucić cukier. Jeśli nie, to zaczekaj z wrzucaniem cukru jeszcze 30 – 60 minut. Po posłodzeniu gotuj dżem jeszcze około 20 – 30 minut. Wówczas cukier całkowicie się rozpuści, a dżem jeszcze nieco zgęstnieje.
Przekładanie do słoików
Gorący dżem przełóż do słoików i szczelnie zamknij. Połóż je na stole do gry dnem i przykryj ściereczką. Pozostaw je tak do wystygnięcia, najlepiej na całą noc, a dopiero potem przenieś do spiżarni lub piwnicy. Podawaj do kanapek, naleśników, używaj do wypieków oraz ciast. Smacznego!