Jak przyrządzić marynowaną czerwoną cebulę?
Jak przyrządzić marynowaną czerwoną cebulę?
Marynować można niemal wszystko – ryby, mięso, owoce, warzywa. Wśród warzyw wartym zainteresowania produktem jest czerwona cebula. Ma bardzo dobry, wyrazisty smak i świetnie sprawdza się jako dodatek do dań oraz jako przystawka na przyjęciu. Zachęcamy do samodzielnego wykonania marynowanej czerwonej cebulki i zachwycenia się jej smakiem.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie marynowanej czerwonej cebuli może udać się tylko, jeżeli wcześniej przygotuje się odpowiednie składniki, czyli:
* 2 cebule czerwone,
* 1 papryczka chili,
* 1 pomarańcza,
* 2 limonki,
* sól morska,
* pieprz,
* kolendra.
Niezbędny jest również słoik do przechowywania cebuli.Krok pierwszy
Obie cebule pozbawić łupinek. Pokroić w cienkie piórka i odłożyć do miski. Zalać wrzątkiem, tak żeby cebula została w całości przykryta. Pozostawić na 10 minut.
Krok drugi
W czasie kiedy cebula będzie miękła, zająć się zalewą. Z pomarańczy oraz z obydwóch limonek wycisnąć sok, jak najwięcej, przy pomocy wyciskarki do soku lub używając własnych dłoni. Sok przelać do 1 miseczki, może się już połączyć.
Krok trzeci
Cebulkę odsączyć z wody. Posypać pieprzem i solą, a następnie zalać owocowym sokiem. Posypać całość posiekaną kolendrą.
Papryczkę chili umyć, przekroić na pół i pozbyć się ziarenek. Posiekać i dodać do pozostałych składników. Wymieszać dobrze całość, po czym przełożyć ją do słoika z wieczkiem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie można podawać cebulkę albo uczynić z niej doskonałą przystawkę.