Jak przygotować ogórki małosolne?
Jak przygotować ogórki małosolne?
Poza przetworami z owoców, dżemami i kompotami, można przygotować również pyszne ogórki różnego rodzaju. Do najpopularniejszych należą ogórki małosolne, wykonywane z niedużych egzemplarzy, które są dostępne latem. Aromatyczne, delikatnie kwaśne, stanowią dobry dodatek zarówno do sałatek, jak i do dań obiadowych. Poniżej prezentujemy, jak zrobić je szybko i smacznie.
Potrzebne elementy
Do wykonania smacznych ogórków małosolnych niezbędne są następujące produkty spożywcze:
* 1 kg ogórków gruntowych,
* 2 łyżki soli kamiennej,
* 6 ząbków czosnku,
* koper (łodygi i koszyczki),
* woda,
* liście chrzanu, liście dębu (opcjonalnie),
* marchewka (opcjonalnie).
Do przechowywania ogórków przydadzą się słoiki z nakrętkami albo z wieczkiem z metalowym zatrzaskiem. Można zdecydować się również na jeden większy słoik, który pomieści wszystkie ogórki.Krok pierwszy
W misce lub w garnku rozpuścić sól kamienną. Należy trzymać się proporcji (1 łyżka soli na 1 litr wody), dlatego gdy potrzebna jest większa ilość wody do zalania warzyw, trzeba zwiększyć ilość soli.
Krok drugi
Do słoika włożyć umyte gałązki kopru, 3 – 4 gałązki. Następnie na nich zacząć układać ogórki gruntowe, które powinny zostać wcześniej umyte z ewentualnego kurzu oraz ziemi lub innych zanieczyszczeń. Ogórki trzeba układać jeden przy drugim, bardzo ciasno, nie muszą pływać w wodzie zaraz po jej wlaniu do naczynia.
Krok trzeci
Po ułożeniu pierwszej warstwy ogórków dodać 3 ząbki czosnku oraz kolejną warstwę koperku. Można położyć na nich również liście dębu albo liście chrzanu. W zależności od regionu, jak również przepisu lub tradycji rodzinnych używane są różne dodatki. Dodatkiem bywa również marchewka, którą przed dodaniem trzeba pokroić na plasterki. Na jednej warstwie ułożyć kolejną i tak do wykorzystania wszystkich składników.
Krok czwarty
Zalać ogórki osoloną wodą, tak żeby były zakryte w całości. Odstawić w zacienione, ale ciepłe miejsce na 24 godziny. Nie poleca się jeść małosolnych ogórków od razu następnego dnia po przygotowaniu. Po kilku dniach leżakowania smak będzie zdecydowanie lepszy.