Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić oryginalne mięso pietruszkowe?

Opiekun artykułu: kargoo
Wymagany czas: 1 godz. 20 min.
Jak przyrządzić oryginalne mięso pietruszkowe?

Jak przyrządzić oryginalne mięso pietruszkowe?

Wędliny prezentowane w sklepach prędzej czy później mogą się znudzić. Jeżeli jada się codziennie to samo, nic dziwnego, że po pewnym czasie odczuwa się gorące pragnienie zmian. Nie trzeba udawać się na dalekie poszukiwania, wystarczy sięgnąć po podany poniżej przepis i przygotować mięso pietruszkowe – świetne zarówno na przystawkę, jak i na kanapkę.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do przyrządzenia smacznego mięsa pietruszkowego potrzebnych jest tylko kilka świeżych produktów, czyli:
    * 1 kg mięsa mielonego,
    * 5 jaj,
    * 1 pęczek natki pietruszki,
    * 1 szklanka kaszy manny,
    * 1 łyżka vegety.
    Przydadzą się również:
    * miska,
    * woreczki foliowe,
    * gaza jałowa,
    * jutowy sznurek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kaszę mannę przełożyć do sitka. Dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą, a następnie równie dokładnie osuszyć. Wystarczy pozostawić na sitku, nad garnkiem, dzięki czemu resztka wody ścieknie do garnka.

    Natkę pietruszki również dokładnie umyć, oczyścić i posiekać na bardzo drobne kawałeczki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mięso mielone przełożyć do szerokiej miski. Dodać kaszę, natkę pietruszki, wbić jajka oraz doprawić vegetą. Wszystko bardzo dokładnie zamieszać, najlepiej dłonią, żeby składniki wymieszały się ze sobą, tworząc gęstą, jednolitą papkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Uzyskaną masę podzielić na 2 części i włożyć do osobnych woreczków foliowych. Dokładnie zawiązać, owinąć jałową gazą i ścisnąć – wiążąc przy tym gazę – jutowym sznurkiem. Tak przygotowane woreczki ułożyć w garnku, zalać wodą, po czym gotować przez 1 godzinę. Po ugotowaniu odstawić na bok, przycisnąć pokrywką, aby było cały czas obciążone, i pozostawić na 4 godziny. Po tym czasie mięso jest idealne do krojenia i podawania z pieczywem lub jako część tzw. zimnej płyty.

Popularne tagi
  • patyczki do szaszłyków
  • przepis na kotlety z kurczaka
  • mleko
  • ostre danie
  • kabaczek faszerowany kiełbasą
  • zrazy
  • nigella lawson
  • baranina
  • zielone curry
  • worek
  • koperek
  • składniki szaszłyków
  • dip
  • kuchnia polska
  • filet z grilla
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising