Smaczna pierś z kurczaka z kurkami – jak przyrządzić?
Smaczna pierś z kurczaka z kurkami – jak przyrządzić?
Jesień to pora na grzyby, wiedzą o tym wszyscy. Trudno przetrwać tę porę roku bez zjedzenia przynajmniej jednego dania z grzybami prosto z lasu. Przynajmniej wielbiciele takich przysmaków nie mogą sobie tego wyobrazić.W związku z tym warto przygotować pyszne danie obiadowe z kurczakiem oraz kurkami, które dopełnią jego smak.
Potrzebne składniki
Do wykonana pysznego obiadu z grzybami potrzebne będą odpowiednie składniki, w tym:
* 2 filety z kurczaka, duże,
* 400 g kurek, małych,
* 100 ml śmietany,
* 2 łyżki klarowanego masła,
* papryka słodka,
* chili,
* bazylia,
* tymianek,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pozbyć się ewentualnych żyłek i kostek, jeśli jeszcze w nim są. Wysmarować mięso pieprzem, solą, zestawem ziół – można dodać inne, ulubione przyprawy – i włożyć kurczaka do miski. Pozostawić na 2 godziny w lodówce. Nie jest to konieczne, lecz dzięki temu mięso przesiąka lepiej aromatem ziół.
Krok drugi
Wszystkie kurki oczyścić, umyć i odsączyć z wody. Jeśli są duże, zamiast małych, przekroić je na pół. Pozostawić kurki na sitku i przygotować 2 patelnie, jedna powinna mieć przykrywkę. Na obu patelniach rozgrzać po 1 łyżce masła klarowanego.Na jedną patelnię przesypać kurki, na drugiej położyć filet z kurczaka i obsmażyć go z obu stron na złocisty kolor.
Krok trzeci
Gdy filet zabarwi się już na pożądany kolor, podlać go 1/2 szklanki wody i przykryć pokrywką. Dusić przez 20 minut. W połowie duszenia obrócić mięso na drugą stronę i w razie konieczności podlać wodą.
Krok czwarty
Kurki doprawić solą i pieprzem. Gdy podsmażą się i odparują wodę, można, ale nie trzeba podlać je śmietaną. Jeśli zrezygnuje się z tego, można przełożyć je na patelnię z kurczakiem. Smażyć jeszcze 5 minut, po czym podawać.Kurczak dobrze smakuje z dodatkiem świeżej sałatki, jak również z ziemniakami.