Advertising
Zakumaj.pl

Smaczna pierś z kurczaka z kurkami – jak przyrządzić?

Opiekun artykułu: iga
Smaczna pierś z kurczaka z kurkami – jak przyrządzić?

Smaczna pierś z kurczaka z kurkami – jak przyrządzić?

Jesień to pora na grzyby, wiedzą o tym wszyscy. Trudno przetrwać tę porę roku bez zjedzenia przynajmniej jednego dania z grzybami prosto z lasu. Przynajmniej wielbiciele takich przysmaków nie mogą sobie tego wyobrazić.W związku z tym warto przygotować pyszne danie obiadowe z kurczakiem oraz kurkami, które dopełnią jego smak.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonana pysznego obiadu z grzybami potrzebne będą odpowiednie składniki, w tym:
    * 2 filety z kurczaka, duże,
    * 400 g kurek, małych,
    * 100 ml śmietany,
    * 2 łyżki klarowanego masła,
    * papryka słodka,
    * chili,
    * bazylia,
    * tymianek,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pozbyć się ewentualnych żyłek i kostek, jeśli jeszcze w nim są. Wysmarować mięso pieprzem, solą, zestawem ziół – można dodać inne, ulubione przyprawy – i włożyć kurczaka do miski. Pozostawić na 2 godziny w lodówce. Nie jest to konieczne, lecz dzięki temu mięso przesiąka lepiej aromatem ziół.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie kurki oczyścić, umyć i odsączyć z wody. Jeśli są duże, zamiast małych, przekroić je na pół. Pozostawić kurki na sitku i przygotować 2 patelnie, jedna powinna mieć przykrywkę. Na obu patelniach rozgrzać po 1 łyżce masła klarowanego.Na jedną patelnię przesypać kurki, na drugiej położyć filet z kurczaka i obsmażyć go z obu stron na złocisty kolor.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy filet zabarwi się już na pożądany kolor, podlać go 1/2 szklanki wody i przykryć pokrywką. Dusić przez 20 minut. W połowie duszenia obrócić mięso na drugą stronę i w razie konieczności podlać wodą.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Kurki doprawić solą i pieprzem. Gdy podsmażą się i odparują wodę, można, ale nie trzeba podlać je śmietaną. Jeśli zrezygnuje się z tego, można przełożyć je na patelnię z kurczakiem. Smażyć jeszcze 5 minut, po czym podawać.Kurczak dobrze smakuje z dodatkiem świeżej sałatki, jak również z ziemniakami.

Popularne tagi
  • ciasto francuskie
  • pierś z kurczaka
  • naleśniki z mięsem drobiowym
  • przepis na nadziewaną dynię
  • kiełbasa
  • ruszt
  • kanapka
  • zrazy
  • piersi z kurczaka
  • sposób na kotlety z pomidorami
  • kotlety drobiowe z ananasem
  • cukier
  • przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym
  • potrawa z grilla
  • ryby
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising