Przepis na bakłażana w wersji jesiennej
Przepis na bakłażana w wersji jesiennej
Bakłażan to warzywo bardzo wdzięczne pod względem smakowym i kulinarnym. Można go grillować, dodawać do sałatek, sosów i makaronów, zapiekanek, a także podawać w postaci bazy, do której dobierzemy smaczne dodatki. W tym ostatnim przypadku bakłażan stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłych obiadów składających się z mięsa oraz ziemniaków i surówki. Jeśli lubisz bakłażana, wypróbuj go w tej jesiennej wersji – z dodatkiem kaszy oraz grzybów.
Przygotowanie składników
Woreczek kaszy gryczanej ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bakłażana przekrój wzdłuż na dwie równe części. Następnie za pomocą łyżki wydryluj jego wnętrze, ale nie wyrzucaj miąższu. Pokrój go, przyda ci się do farszu. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podobnie zrób z grzybami oraz z boczkiem. Pamiętaj, że grzyby należy wcześniej dobrze umyć.
Farsz
Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzuć boczek i smaż go chwilę, aż wypuści trochę tłuszczu. Następnie dorzuć do niego cebulę i poczekaj, aż zeszkli się i stanie miękka. Kolejno dodawaj grzyby i miąższ z bakłażana. Całość duś ze sobą około 10 minut, aż smaki się przejdą, a bakłażan i grzyby zmiękną. Następnie wrzuć odcedzoną kaszę gryczaną, zmieszaj ją z farszem i zestaw patelnię z ognia.
Pieczenie
Bakłażany przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem. Nałóż do wgłębień po miąższu farsz i posyp go startym żółtym serem. Bakłażany zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 30 – 40 minut (w zależności od ich wielkości).
Serwowanie
Bakłażany podawaj ciepłe. Możesz polać je odrobiną sosu grzybowego dla wzmocnienia jesiennego aromatu. Będzie pasowała do nich także lekka sałatka. Smacznego!