Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić paprykę nadziewaną pieczarkami?

Opiekun artykułu: ewulcia
Jak przyrządzić paprykę nadziewaną pieczarkami?

Jak przyrządzić paprykę nadziewaną pieczarkami?

Okres letni to czas, kiedy wielbiciele papryki zacierają ręce. W sierpniu i wrześniu papryka nie jest droga, więc można najeść się nią na zapas – grillować, marynować, dodawać do sałatek i na kanapki bez liczenia się z pieniędzmi. Jest jej dużo oraz jest tania w porównaniu do cen z innych pór roku. Wykorzystując ten dobry sezon. warto przygotować ją również z ciekawym farszem. Dzięki temu papryka stanie się pysznym daniem obiadowym.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby móc przyrządzić pyszne i aromatyczne danie, potrzebne są określone składniki. Pomiędzy nimi powinno znaleźć się:
    * 75 dkg pieczarek,
    * 3 dkg wędzonego boczku,
    * 4 duże papryki czerwone,
    * 2 cebule,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 natka pietruszki,
    * 1/2 szklanki bulionu,
    * 2 łyżki masła,
    * 5 łyżek kwaśnej śmietany,
    * pieprz,
    * oliwa,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Papryki i pieczarki dokładnie umyć. Papryki przekroić wzdłuż na dwie równe części. Pozbyć się gniazd nasiennych i umyć środek. Pieczarki posiekać na mniejsze kawałki – zarówno kapelusze, jak i nóżki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę oraz czosnek obrać z łupinek. Jedno i drugie pokroić w drobną kostkę. Czosnek można również zgnieść przez praskę. Natkę pietruszki przemyć i posiekać, odkładając 1 łyżkę do dekoracji potrawy. Boczek pokroić w niewielkie, cienkie plasterki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelni rozgrzać masło. Przysmażyć na nim boczek, po czym zdjąć i odłożyć na talerzyk. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pieczarki i przykryć. Dusić przez 5 minut, a następnie wlać śmietanę. Doprawić pieprzem, solą oraz natką pietruszki.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Olejem nasmarować naczynie żaroodporne. Każdą połówkę papryki napełnić farszem. Na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Ułożyć paprykę w naczyniu żaroodpornym, wlać bulion i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 45 minut. Podawać ozdobione pietruszką tuż po przygotowaniu.

Popularne tagi
  • szynka z glazurą
  • pierogi rosyjskie
  • przepis na sałatkę
  • masło ziołowe
  • papryka faszerowana
  • tortilla
  • przysmak
  • kurczak z grilla
  • mleczko kokosowe
  • pomidorki koktajlowe
  • szalotka
  • sałatka
  • przygotowanie sałatki
  • piwo jasne
  • ruszt
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising