Jak przyrządzić paprykę nadziewaną pieczarkami?
Jak przyrządzić paprykę nadziewaną pieczarkami?
Okres letni to czas, kiedy wielbiciele papryki zacierają ręce. W sierpniu i wrześniu papryka nie jest droga, więc można najeść się nią na zapas – grillować, marynować, dodawać do sałatek i na kanapki bez liczenia się z pieniędzmi. Jest jej dużo oraz jest tania w porównaniu do cen z innych pór roku. Wykorzystując ten dobry sezon. warto przygotować ją również z ciekawym farszem. Dzięki temu papryka stanie się pysznym daniem obiadowym.
Niezbędne składniki spożywcze
Aby móc przyrządzić pyszne i aromatyczne danie, potrzebne są określone składniki. Pomiędzy nimi powinno znaleźć się:
* 75 dkg pieczarek,
* 3 dkg wędzonego boczku,
* 4 duże papryki czerwone,
* 2 cebule,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 natka pietruszki,
* 1/2 szklanki bulionu,
* 2 łyżki masła,
* 5 łyżek kwaśnej śmietany,
* pieprz,
* oliwa,
* sól.Krok pierwszy
Papryki i pieczarki dokładnie umyć. Papryki przekroić wzdłuż na dwie równe części. Pozbyć się gniazd nasiennych i umyć środek. Pieczarki posiekać na mniejsze kawałki – zarówno kapelusze, jak i nóżki.
Krok drugi
Cebulę oraz czosnek obrać z łupinek. Jedno i drugie pokroić w drobną kostkę. Czosnek można również zgnieść przez praskę. Natkę pietruszki przemyć i posiekać, odkładając 1 łyżkę do dekoracji potrawy. Boczek pokroić w niewielkie, cienkie plasterki.
Krok trzeci
Na patelni rozgrzać masło. Przysmażyć na nim boczek, po czym zdjąć i odłożyć na talerzyk. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pieczarki i przykryć. Dusić przez 5 minut, a następnie wlać śmietanę. Doprawić pieprzem, solą oraz natką pietruszki.
Krok czwarty
Olejem nasmarować naczynie żaroodporne. Każdą połówkę papryki napełnić farszem. Na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Ułożyć paprykę w naczyniu żaroodpornym, wlać bulion i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 45 minut. Podawać ozdobione pietruszką tuż po przygotowaniu.