Jak przyrządzić pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym?
Jak przyrządzić pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym?
Kurczak to jedno z chętniej jadanych mięs. Jest delikatne, zdrowe i doskonałe do podawania również na diecie. Dodatkową zaletą jest możliwość dodawania do kurczaka licznych dodatków, wśród których świetnie sprawdzają się pieczarki. Łącząc oba elementy, można stworzyć sycący obiad – oto podpowiedź, jak to zrobić.
Jakie składniki są potrzebne?
Do składników pozwalających na stworzenie smacznego obiadu niezbędne będą następujące produkty spożywcze:
* 500 g filerów z kurczaka,
* 300 g pieczarek,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 łyżka masła,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1/2 łyżeczki oregano,
* 2/3 szklanki bulionu,
* 125 ml śmietany 30%,
* 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie),
* pieprz,
* sól,
* przyprawa do kurczaka.
Krok pierwszy
Filety z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić ze zbędnych błonek i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Czosnek zgnieść w prasce i również natrzeć nim kurczaka, po czym położyć na talerzu i pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu do zamarynowania.
Krok drugi
Na patelnię nalać oliwę z oliwek, podgrzać ją. Położyć na rozgrzanym tłuszczu pierś z kurczaka i piec przez 2 – 3 minuty z każdej strony. W czasie kiedy mięso będzie się piekło, umyć pieczarki, po czym pokroić je na cienkie plasterki – wrzucić je na patelnię obok kurczaka. Całość smażyć przez 1 minutę, a następnie zalać bulionem, przykryć i pozostawić na 6 minut – raz na jakiś czas można przewrócić kurczaka, żeby równomiernie się przypiekał.
Krok trzeci
Do śmietanki wlać 1 – 2 łyżeczki bulionu, wymieszać. Wlać śmietanę do składników na patelni i pozwolić zagotować się bulionowi. Od momentu zagotowania gotować 6 – 7 minut już bez przykrycia. Mięso obracać, tak jak w poprzednim etapie, na koniec doprawiając całość pieprzem. Jeżeli sos ma być gęsty, wówczas można dodać do niego 1 łyżeczkę mąki. Danie można jadać z dodatkiem surówki lub ugotowanego na sypko ryżu.