Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym?

Opiekun artykułu: kgrzywna
Wymagany czas: 1 godz.
Jak przyrządzić pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym?

Jak przyrządzić pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym?

Kurczak to jedno z chętniej jadanych mięs. Jest delikatne, zdrowe i doskonałe do podawania również na diecie. Dodatkową zaletą jest możliwość dodawania do kurczaka licznych dodatków, wśród których świetnie sprawdzają się pieczarki. Łącząc oba elementy, można stworzyć sycący obiad – oto podpowiedź, jak to zrobić.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do składników pozwalających na stworzenie smacznego obiadu niezbędne będą następujące produkty spożywcze:

    * 500 g filerów z kurczaka,

    * 300 g pieczarek,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 1 łyżka masła,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * 1/2 łyżeczki oregano,

    * 2/3 szklanki bulionu,

    * 125 ml śmietany 30%,

    * 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie),

    * pieprz,

    * sól,

    * przyprawa do kurczaka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Filety z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić ze zbędnych błonek i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Czosnek zgnieść w prasce i również natrzeć nim kurczaka, po czym położyć na talerzu i pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu do zamarynowania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelnię nalać oliwę z oliwek, podgrzać ją. Położyć na rozgrzanym tłuszczu pierś z kurczaka i piec przez 2 – 3 minuty z każdej strony. W czasie kiedy mięso będzie się piekło, umyć pieczarki, po czym pokroić je na cienkie plasterki – wrzucić je na patelnię obok kurczaka. Całość smażyć przez 1 minutę, a następnie zalać bulionem, przykryć i pozostawić na 6 minut – raz na jakiś czas można przewrócić kurczaka, żeby równomiernie się przypiekał.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do śmietanki wlać 1 – 2 łyżeczki bulionu, wymieszać. Wlać śmietanę do składników na patelni i pozwolić zagotować się bulionowi. Od momentu zagotowania gotować 6 – 7 minut już bez przykrycia. Mięso obracać, tak jak w poprzednim etapie, na koniec doprawiając całość pieprzem. Jeżeli sos ma być gęsty, wówczas można dodać do niego 1 łyżeczkę mąki. Danie można jadać z dodatkiem surówki lub ugotowanego na sypko ryżu.

Popularne tagi
  • sos
  • przepis na kurczaka w sosie balsamicznym
  • zasmażka
  • tradycyjny bigos
  • rondel
  • faszerowany bakłażan
  • zrazy drobiowe
  • pomidory w puszce
  • natka pietruszki
  • aromatyczny kurczak
  • kurczak w sosie morelowym
  • nabiał
  • danie z ryżem i kurczakiem
  • morele
  • wołowina z dynią
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising