Smaczna wątróbka z pieczarkami – jak zrobić?
Smaczna wątróbka z pieczarkami – jak zrobić?
Wątróbka jest niezwykle zdrowym produktem spożywczym. Nie każdy ją lubi, choć warto się do niej przekonać. W wątróbce znajduje się wiele składników mineralnych zapewniających dobre działanie organizmu. Jest szczególnie ważne dla anemików oraz kobiet w ciąży, dlatego warto ją przygotować i zjeść przynajmniej raz w tygodniu.
Potrzebne składniki
Wątróbka często przygotowywana jest tylko z cebulą, jednak można ją z powodzeniem urozmaicić, dodając inne składniki. Do przygotowania smacznego obiadu przydadzą się:
* 50 dag wątróbki drobiowej,
* 20 dag pieczarek,
* 5 dag masła,
* 300 ml śmietany 30%,
* 1 cebula,
* 10 pomidorków koktajlowych,
* natka pietruszki,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Wątróbkę wypłukać pod zimną wodą. Oczyścić ze zbędnych elementów i odłożyć na talerz. Pieczarki również umyć, po czym pokroić je na plasterki, niezbyt cienkie. Cebulę posiekać na drobne kawałeczki.
Krok drugi
Na patelni roztopić masło. Wrzucić na nie wątróbkę, pieczarki oraz cebulę. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez 5 minut. Podlać 1/2 szklanki wody i przykryć, dusząc przez kolejne 5 minut.
Krok trzeci
Do podduszonej wątróbki wlać śmietanę, zamieszać. Wrzucić przygotowane pomidorki i ponownie przykryć patelnię. Potrawę należy dusić do momentu, w którym sos zgęstnieje. Wtedy doprawić przyprawami.
Gotową wątróbkę posypać posiekaną natką pietruszki i podawać albo z chlebem, albo z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!