Advertising
Zakumaj.pl

Kruche ciasto z orzechami i karmelem

Opiekun artykułu: mokka
Kruche ciasto z orzechami i karmelem

Kruche ciasto z orzechami i karmelem

Lekkie ciasta, które mają smak miło łechczący podniebienie słodyczą, są bardzo dobre, jednak od czasu do czasu ma się ochotę na coś przeraźliwie słodkiego. Połączenie orzechów z karmelem może przynieść oczekiwane rezultaty, zwłaszcza gdy połączy się oba składniki, tworząc pyszne ciasto. W poniższym artykule podpowiadamy, w jaki sposób tego dokonać.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby przygotować bardzo słodkie ciasto orzechowe, konieczne jest posiadanie sporej ilości składników, na ciasto oraz na masę. Do wykonania ciasta potrzebne są:
    * 2 szklanki mąki pszennej,
    * 2/3 szklanki cukru pudru,
    * 170 g masła,
    * szczypta soli.
    Do przyrządzenia masy niezbędne są:
    * 1,5 szklanki orzechów włoskich,
    * 1 szklanka pekanów,
    * 1 szklanka migdałów,
    * 1/2 szklanki miodu,
    * 1/2 szklanki brązowego cukru,
    * 3 łyżki śmietany kremówki,
    * 155 g masła.

  • Krok pierwszy

    Pracę nad ciastem należy rozpocząć od włączenia piekarnika i nagrzania go do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Wymieszać. Prosto do suchych składników posiekać zimne miasto i wymieszać je mikserem, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.Formę do pieczenia – najlepiej prostokątną i niezbyt szeroką – posmarować tłuszczem i wyłożyć gotowym ciastem. Nakłuć widelcem, po czym wstawić do piekarnika i piec 20 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po upieczeniu ciasta pozostawić je do ostudzenia i zająć się przygotowaniem masy. Do średniej wielkości garnka wrzucić masło, dodać cukier, miód oraz śmietanę. Mieszać raz po raz, żeby się nie przypaliła, a gdy zacznie się gotować, pozostawić na gazie na 1 minutę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy masa się zagotuje, zdjąć garnek z kuchenki i dodać posiekane orzechy włoskie, pekany, migdały. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Orzechy powinny być dokładnie pokryte karmelem. Dopiero, gdy do tego dojdzie, można przelać je na wcześniej upieczone ciasto.Wsunąć formę do pieczenia ponownie do piekarnika. Piec 25 minut. Po upieczeniu dokładnie ostudzić i kroić ciasto dopiero wtedy, kiedy będzie całkowicie zimne. Krojenie, kiedy jest gorące, sprawi, że masa orzechowa nie będzie stabilna i deser się rozpadnie.

Popularne tagi
  • muffinki malinowe
  • kulki kokosowe
  • cappuccino
  • imbir
  • cukier kryształ
  • kulki z popcornu
  • przepis na ciastka owsiane
  • barwnik spożywczy
  • smażenie pączków
  • krem na kanapki
  • karnawał
  • bransoletka
  • pianka piwa
  • naszyjnik
  • żurawina
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising