Smaczne ciastka jabłkowe dla każdej mamy
Smaczne ciastka jabłkowe dla każdej mamy
Prezent na Dzień Matki niekoniecznie musi być czym drogim i wyszukanym w sklepie. Wiele mam cieszy się z drobiazgów lub miłych gestów ze strony dzieci. Takim gestem mogą być ciasteczka jabłkowe, doskonałe urozmaicenie zarówno wyjątkowego dnia wszystkich mam, jak i niedzielnego podwieczorku.
Niezbędne składniki
Podstawą wykonania dobrych ciasteczek są składniki. Najlepiej, aby były świeże i dobrej jakości. Wśród nich znajdują się:
* 1 duże jabłko,
* 1 szklanka płatków owsianych,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1 kostka masła,
* 2 jajka,
* 3/4 szklanki cukru brązowego,
* 3 szklanki mąki pszennej,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 3 krople aromatu waniliowego,
* 1 garść orzechów włoskich,
* szczypta soli,
* 1 cukierek krówka (opcjonalnie).
Można przygotować również foremki do ciastek, chociaż jabłkowy przysmak prezentuje się bardzo dobrze w okrągłych kształtach.Krok pierwszy
Przygotowane jabłko umyć i obrać ze skórki. Wydrążyć, żeby pozbyć się gniazda nasiennego, po czym pokroić miąższ w kostkę. Wrzucić na patelnię i posypać cynamonem. Jeżeli lubi się jego smak, można dodać więcej niż 1 łyżeczkę, jednak lepiej nie przesadzać z ilością, ponieważ wtedy przyprawa zdominuje smak ciastek. Podgrzewać jabłka na patelni przez 5 minut, aż zmiękną, po czym odstawić do ostudzenia.
Krok drugi
W szerokiej misce utrzeć masło z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodać całe jajka i ponownie miksować, aż składniki będą tworzyć gładką całość. Zamiast aromatu można dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego.
Krok trzeci
Gdy masa jajeczna będzie już gotowa, można przystąpić do dodawania suchych składników. Dodać płatki owsiane, mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie rozpocząć mieszanie. Na tym etapie wygodnie jest mieszać składniki łyżką albo blenderem na najniższych obrotach.Po połączeniu suchych składników z mokrymi dodać do masy jabłka i orzechy. Można dodać również krówkę pokrojoną na małe kawałki, lecz nie jest to konieczne. Wymieszać wszystko.
Krok czwarty
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza. Z przygotowanego ciasta formować kulki. Spłaszczyć je lekko dłonią i układać na papierze. Gdy cała blacha zapełni się ciastkami, włożyć ją do piekarnika na 10 minut. Podawać lekko przestudzone. Najlepiej smakują w towarzystwie herbaty albo ciepłego kakao.