Jak przyrządzić smaczną sałatkę z komosy ryżowej, kukurydzy i mięty?
Jak przyrządzić smaczną sałatkę z komosy ryżowej, kukurydzy i mięty?
Nic tak dobrze nie smakuje wiosną, jak sałatka. Można wykonać ją z różnych składników. Wedle wielu opinii nieważne, co się wrzuci do miski, żeby stworzyć sałatkę, i tak będzie smaczna. Jednak dobrze jest przemyśleć składniki wchodzące w skład dania, komponując coś smacznego oraz dobrego dla zdrowia. Sałatka z komosy sprawdzi się idealnie.
Potrzebne składniki spożywcze
Przede wszystkim konieczne jest zgromadzenie odpowiednich składników, które pozwolą na wykonanie dania. Są to:
* 3 szklanki kukurydzy,
* 2 szklanki komosy ryżowej,
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
* 1/4 szklanki soku z cytryny,
* 3/4 szklanki mięty świeżej,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 1 pęczek cebulki zielonej,
* pieprz.Krok pierwszy
Komosę wysypać na sitko i przepłukać bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Usunie to nie tylko zanieczyszczenia, ale również goryczkę z komosy.Do garnka wlać 1 litr wody. Dosypać 2 łyżeczki soli. Zagotować, a gdy woda będzie wrzeć, wsypać komosę i przykryć garnek pokrywką. Gotować przez 15 – 20 minut, aż nadmiar wody zostanie wchłonięty i komosa stanie się miękka.
Krok drugi
Odcedzić komosę i pozostawić do wystudzenia. Cytrynę sparzyć dokładnie wrzątkiem. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Skórkę zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach, a po zrobieniu tego przeciąć ją na pół i wycisnąć odpowiednią ilość soku.
Krok trzeci
Do miski przesypać komosę ryżową, dodać kukurydzę odsączoną z zalewy. Dosypać miętę, skórkę cytrynową, zalać sokiem oraz oliwą z oliwek. Wymieszać składniki. Na zakończenie doprawić je pieprzem oraz ewentualnie odrobiną papryki mielonej. Po wymieszaniu sałatka jest gotowa i można ją od razu podawać. Nie wymaga chłodzenia w lodówce.