Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczne lasagne bolognese?

Opiekun artykułu: kargoo
Wymagany czas: 40 min.
Jak przyrządzić smaczne lasagne bolognese?

Jak przyrządzić smaczne lasagne bolognese?

Kuchnia włoska to prawdziwa skarbnica doskonałych przepisów, które można przenieść do własnej kuchni. Nie dotyczy to tylko spaghetti, ale także innych smakołyków z makaronem w roli głównej – lasagne bolognese jest jednym z nich. Zrób sobie włoską ucztę i przygotuj wspaniałe lasagne z dużą ilością farszu oraz rozpływającego się w ustach sera. Jeden kęs i poczujesz się jak we Włoszech.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby pyszna lasagne bolognese pojawiła się na talerzu, trzeba przygotować trzy rzeczy: podstawę, nadzienie i sos beszamelowy.Do zrobienia podstawy lasagne niezbędne są:

    * 1 opakowanie makaronu lasagne,

    * 30 dag sera żółtego,

    * tymianek,

    * oregano,

    * pieprz,

    * sól,

    * olej.

    Do zrobienia nadzienia przydadzą się:

    * 500 g mięsa mielonego,

    * 30 dag pieczarek,

    * 2 cebule,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 1 mała puszka kukurydzy,

    * sos neapolitański, gotowy.

    Do wykonania sosu beszamelowego niezbędne są:

    * 1,5 szklanki mleka,

    * 2 łyżki masła,

    * 2 łyżki mąki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowywanie lasagne najlepiej zacząć od zrobienia mięsnego farszu. W tym celu cebulę należy obrać z łupinki i drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Następnie rozgrzać olej i wrzucić na niego cebulę. W czasie gdy cebula będzie się podsmażać, umyć i pokroić pieczarki na plasterki, po czym wrzucić je na patelnię. Dusić przez 5 minut. Po podduszeniu warzyw przełożyć je do osobnej miseczki, a na patelnię wlać olej i przełożyć mięso. Podsmażać je i gdy już nie będzie surowe, wówczas dodać cebulę z pieczarkami. Dodać czosnek, sos neapolitański oraz przyprawy. Dusić przez 10 minut i zdjąć z palnika.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po zrobieniu nadzienia można przejść do wykonania sosu beszamelowego. W tym celu należy rozpuścić masło w rondelku, a następnie dodać do niego bardzo zimne mleko oraz mąkę. Gotować i mieszać przez cały czas, uważając, żeby w sosie nie powstały grudki, bo wtedy nie będzie zbyt apetyczny.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Makaron lasagne, który ma postać szerokich płatów, namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie, przejść do układania go w natłuszczonej formie żaroodpornej. Ułożyć pierwszą warstwę, po czym nałożyć sos beszamelowy, farsz mięsny, ser i znów makaron. W taki sposób układać warstwy aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą powinien być ser.Naczynie z lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec 40 minut pod przykryciem, co pozwoli zmięknąć makaronowi, a następnie 10 minut bez przykrycia, żeby ser się zarumienił.

Popularne tagi
  • dania jednogarnkowe
  • przepis na gnocchi
  • spaghetti z sosem pieczarkowym
  • suszone pomidory
  • przepis na makaron z sezamem
  • sos dyniowy
  • receptura
  • praska do ziemniaków
  • ricotta
  • prosty obiad
  • dania z makaronu
  • ser
  • barwienie makaronu
  • przepis
  • lasagne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising