Oryginalna bruschetta z makaronem
Oryginalna bruschetta z makaronem
Bruschetta, włoskie danie, kojarzy się głównie z chlebem z dodatkami, jednak nie zawsze musi występować w takiej formie. Włoskie dania są zróżnicowane w zależności od regionu, nawet jeżeli mają tę samą nazwę. Powoduje to, że bruschetta może być daniem podawanym na kawałkach chleba albo daniem z makaronem, jak w przepisie, który proponujemy poniżej.
Niezbędne składniki spożywcze
Aby przyrządzić oryginalną bruschettę z makaronem, trzeba najpierw przygotować odpowiednie składniki spożywcze, wśród których powinno znaleźć się:
* 40 dag makaronu spaghetti,
* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 ząbka czosnku,
* 2 łyżki natki pietruszki,
* 2 łyżki bazylii świeżej,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 pomidory,
* 0,5 kg piersi z kurczaka.Krok pierwszy
Od razu przed przystąpieniem do pracy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pozbawić skórki. Następnie wydrążyć środek z pestkami i pokroić warzywo na kawałki zbliżone do kwadratu. Mięso drobiowe oczyścić ze zbędnych błonek, po czym umyć pod bieżącą wodą. Pokroić kurczaka na plasterki.
Krok drugi
Pokrojone pomidory oraz kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Poza oliwą dosypać przyprawy – bazylię, pietruszkę, czosnek, odrobinę soli lub vegety. Nie przesadzać z vegetą, żeby danie nie stało się za słone. Wymieszać wszystko dokładnie, po czym umieścić naczynie w piekarniku na 30 minut, do momentu usmażenia się mięsa.
Krok trzeci
Podczas gdy kurczak z warzywami piecze się w piekarniku, ugotować makaron. Gotowanie powinno przebiegać w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, czyli w sposób standardowy. Nitki makaronu wrzucić do wrzącej wody i pozostawić w niej na 10 – 12 minut, aż do ugotowania al dente. Po tym czasie odcedzić na sitku, przelewając makaron zimną wodą. Ostudzony makaron kłaść na głębokie talerze i ozdabiać mięsem z pomidorami, o cudownym ziołowym zapachu. Od razu podawać. Do bruschetty z makaronem świetnie pasować będzie kieliszek włoskiego białego wina.