Jak zrobić pastę kalafiorową?
Jak zrobić pastę kalafiorową?
Pastę na kanapki i jako dodatek do innych dań można zrobić niemal ze wszystkiego – kalafior jest tego dobrym przykładem. Pasty warzywne nie są często podawane, w stosunku do nich panuje w Polsce kulinarna nieśmiałość, lecz powoli zdobywają sobie zwolenników i przepisy na oryginalny dodatek do kanapek rozpowszechniają się coraz bardziej. Przepis na bardzo smaczną pastę z kalafiora prezentujemy w poniższym artykule – spróbuj i pokochaj.
Jakie składniki wykorzystać?
Zaletą pasty kalafiorowej jest brak konieczności posiadania wielu składników do jej przyrządzenia. Potrzebne są głównie:
* 500 g kalafiora,
* 1/2 pęczka szczypiorku,
* 1 łyżeczka kurkumy,
* 1 łyżeczka czerwonego pieprzu,
* sól.
Pierwszy krok
Kalafior przemyć, żeby usunąć zabrudzenia oraz kurz, który mógł osiąść na warzywie w miejscu sprzedaży. Podzielić warzywo na różyczki i wrzucić do garnka albo na metalowe sitko. Dzięki temu łatwiej będzie ugotować kalafiora na parze, co będzie nie tylko zdrowsze, ale i prostsze. Wystarczy położyć sitko nad garnkiem z gotującą się wodą, po czym przykryć je pokrywką, pozwalając, aby różyczki ugotowały się na parze aż do miękkości.
Drugi krok
Gotowy kalafior przestudzić przez 5 – 10 minut, po czym bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Można również użyć blendera, jeśli chce się uzyskać bardzo gładką masę, przypominającą wręcz gęsty krem.Szczypiorek umyć i posiekać, dodać do masy kalafiorowej. Zamieszać dokładnie, żeby zielony dodatek ozdobił całą pastę.
Trzeci krok
Na koniec dodać do pasty z kalafiora wszystkie przygotowane przyprawy. Ponownie całość dobrze zamieszać, tworząc pachnącą, jednolitą masę. Przełożyć ją do słoiczka albo plastikowego pojemnika z pokrywką i przechowywać w lodówce.
Pasta kalafiorowa sprawdza się bardzo dobrze jako dodatek do kanapek, dodatek do mięs lub nawet do obiadu. Dla poprawy walorów smakowych można posypać pastę prażonym sezamem.