Jak przyrządzić zdrową sałatkę z kiszonej kapusty?
Jak przyrządzić zdrową sałatkę z kiszonej kapusty?
Jedną z lepszych sałatek, jakie można podać do obiadu lub które można jeść jako przekąskę na diecie, jest sałatka z kiszonej kapusty. Jest bardzo dobra, zdrowa i zawiera mnóstwo cennych witamin, co jest szczególnie ważne przede wszystkim jesienią i zimą, gdy witamin brakuje, natomiast kapusty kiszonej jest pod dostatkiem.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie smacznej sałatki jest możliwe i proste, jeśli wcześniej przygotuje się pełen zestaw składników dobrej jakości, czyli:
* 1 słoik kapusty kiszonej (litrowy),
* 1 cebulę,
* 1 marchewkę,
* 1 paprykę zieloną,
* 2 laski selera naciowego,
* 1/2 szklanki papryki pomidorowej,
* 1/2 szklanki octu jabłkowego,
* 1 szklankę oleju,
* 1,5 szklanki cukru,
* 1 łyżeczkę nasion gorczycy.Krok pierwszy
Kapustę kiszoną odcedzić – na sitku albo ręcznie, przez lnianą szmatkę – przełożyć do miski. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Wrzucić do osobnej miski.
Krok drugi
Marchewkę, seler, paprykę umyć. Marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, natomiast obie papryki oraz seler pokroić na małe kawałki i wrzucić do tej samej miski, w której znajduje się cebula.
Krok trzeci
Do rondelka wlać olej, ocet oraz wsypać cukier. Postawić całość na piecu i podgrzewać, aż do roztopienia się cukru i zagotowania się całości.
Krok czwarty
Ciepły olej z dodatkami dodać do kapusty kiszonej. Dokładnie zamieszać. Dodać pozostałe warzywa plus ziarenka gorczycy i ponownie wymieszać, a następnie przykryć całe naczynie. Wstawić do lodówki. Sałatka najlepiej smakuje po przeleżeniu 48 godzin w lodówce.