Jak ugotować smaczną zupę z zielonych szparagów?
Jak ugotować smaczną zupę z zielonych szparagów?
Jeśli szparagi gotowane lub pieczone nie przemawiają do Ciebie, wiedz, że są inne możliwości ich przygotowania oraz podania. Zupa jest z pewnością jednym z ciekawszych oraz prostszych, który można dowolnie doprawić. Gdy masz ochotę na coś zielonego, daj się skusić i skorzystaj z naszego przepisu na zupę z zielonych szparagów. Nie pożałujesz.
Składniki potrzebne do zupy
Do wykonania zupy niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze, koniecznie świeże, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 1 kg szparagów,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 cebule,
* 4 ziemniaki,
* 50 ml śmietany 30%,
* 100 ml oliwy,
* 1,5 l bulionu warzywnego,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Szparagi przemyć pod bieżącą wodą, pociąć albo połamać na mniejsze kawałki. Ziemniaki dokładnie obrać ze skórki, umyć i pokroić w kosteczkę. Czosnek i cebulę także pozbawić ich naturalnej otoczki oraz bardzo drobno posiekać.
Krok drugi
W garnku rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić na nią cebulę z czosnkiem. Zeszklić, pilnując, aby składniki się nie przypaliły. Do zeszklonych warzyw wlać bulion i przykryć naczynie pokrywką, gotując przez 20 minut. Po tym czasie wrzucić do wywaru kawałki ziemniaków oraz szparagów i pozostawić do dalszego gotowania.
Krok trzeci
Gotować wywar z warzywami aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wtedy należy przelać całość do blendera i dokładnie zmiksować, uzyskując gładką zieloną papkę. Z powrotem przelać krem szparagowy do garnka i zacząć podgrzewać ponownie, grzejąc przez 5 minut. Na tym etapie można już doprawić zupę solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną bazylii, a gdy zupa będzie gorąca, przelewać ją do miseczek. Przed podaniem można dodać 1/2 łyżeczki śmietany albo oliwę. Smacznego!