Jak zrobić smaczną zupę-krem z migdałów?
Jak zrobić smaczną zupę-krem z migdałów?
Spodziewałaś się, że z migdałów można zrobić zupę? Jeżeli nie, to zaskoczymy Cię przepisem na smaczny posiłek właśnie z migdałów. Zupa-krem ma zaskakujący, lekko ostry smak, dzięki czemu bardzo dobrze nadaje się na obiad. Gdy masz ochotę na coś smacznego i nietypowego, sięgnij po nasz przepis, który pozwoli Ci postawić na stole coś zachwycającego.
Jakie składniki są potrzebne?
Podstawą przygotowania zupy migdałowej jest przygotowanie odpowiednich do tego składników spożywczych, czyli:
* 250 g migdałów w płatkach,
* 150 g masła,
* 250 ml śmietany 18%,
* 0,7 l bulionu,
* 4 ząbków czosnku,
* pora.Krok pierwszy
Czosnek obrać z łupinek i pokroić na mniejsze kawałki lub przynajmniej każdy ząbków podzielić na pół. Na patelnię przełożyć 1/3 z przygotowanego masła. Roztopić je, a następnie wrzucić czosnek i na małym ogniu doprowadzić do jego zeszklenia się. Podczas przygotowywania czosnku warto zdecydować, czy chce się dodać por. Jeśli tak, należy pociąć kawałek na plasterki i przysmażyć go z czosnkiem. Nie za wiele, ze względu na mocny aromat.
Krok drugi
Na patelnię ze składnikami wrzucić migdałowe płatki oraz pozostałe masło. Tłuszcz powinien się roztopić, natomiast płatki migdałowe delikatnie przypiec. Można dopuścić do tego, aby niektóre zbrązowiały lekko na krawędziach. Gdy migdały będą przypieczone, wlać na patelnię śmietanę i przykryć ją pokrywką. Dusić przez 1 minutę.
Krok trzeci
Bulion przelać do garnka. Dodać śmietanę z pozostałymi składnikami i włączyć średni płomień pod garnkiem. Gotować 5 – 10 minut, po czym przelać całość do blendera. Zmiksować na papkę, a następnie ponownie przelać do garnka i podgrzewać, aby zupa była bardzo ciepła. Przelewać do miseczek. Zupę można ozdobić płatkami migdałów albo 2 – 3 plasterkami pora. Smacznego!