Jak upiec babeczki z cukinii?

Jak upiec babeczki z cukinii?
Babeczki, zwane również muffinkami, choć kojarzą się głównie ze słodkim deserem, niekoniecznie muszą być słodkie. Słone lub pikantne smakują równie dobrze i są świetnym pomysłem na drugie śniadanie. Cukinia jako dodatek i podstawa wypieku zgrabnych babeczek sprawdza się bardzo dobrze i warto z niej skorzystać, tak samo jak z podanego poniżej przepisu. Z pewnością danie wyjdzie znakomicie.
Potrzebne składniki spożywcze
Pierwszym krokiem, jak zawsze przy wypiekach, jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, a są to:
* 1,5 szklanki startej cukinii,
* 1,5 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka cukru,
* 1/4 szklanki czekolady,
* 2 jajka,
* 120 g masła,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1/4 łyżeczki soli.
Niezbędne są również papierowe albo silikonowe papilotki do wypieku babeczek.Krok pierwszy
Już na początku działania rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Sięgnąć po miskę i wsypać do niej mąkę, najlepiej przesianą przez sitko, żeby bardziej się spulchniła, oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Krok drugi
Do osobnej miski przełożyć masło, cukinię, wbić jajka oraz dosypać cukier. Zmiksować wszystko przy pomocy miksera, tworząc puszystą, gładką masę. Gdy już drobinki cukru znikną i masa będzie gładka i puszysta, stopniowo dodawać mąkę z dodatkami, cały czas mieszając. Na samym końcu, kiedy mąka połączy się z masą maślaną, wrzucić posiekaną czekoladę. Zamieszać łyżką.
Krok trzeci
Gotowym ciastem uzupełniać papilotki do 2/3 ich wysokości. Układać je na blasze do pieczenia lub w metalowej formie na muffinki. Wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 – 30 minut, aż będą dobrze zarumienione. Po upieczeniu wystudzić, a następnie podawać.Muffinki z cukinii są bardzo dobrym pomysłem na deser, jak również na drugie śniadanie i mogą być jadane bez dodatków lub oprószone cukrem pudrem albo gorzkim kakao.