Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne placki z dodatkiem ananasa – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: hamer
Smaczne placki z dodatkiem ananasa – jak je przyrządzić?

Smaczne placki z dodatkiem ananasa – jak je przyrządzić?

Są potrawy, które chce się jadać na okrągło. Na śniadanie, na obiad, na kolację, a nawet na podwieczorek. Puszyste placki są właśnie takim daniem, od którego nie sposób się uwolnić, zwłaszcza jeżeli poza puszystym wnętrzem czeka tam na nas niespodzianka, np. ananas. Połączenie słodkiego ciasta z soczystym ananasem daje niezwykle dobre efekty, czyli danie, którego nie da się zapomnieć.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Dobre placuszki z ananasem można z powodzeniem przygotować, jeśli zbierze się wszystkie, odpowiednie składniki, w tym:

    * 3 szklanki mąki,

    * 1,5 szklanki mleka,

    * 1 szklankę wody mineralnej, gazowanej,

    * 2 jajka,

    * 1 opakowanie cukru waniliowego,

    * 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,

    * świeżego ananasa,

    * olej.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Do miski o wysokich ściankach przelać mleko, następnie dolać do niego wody i zacząć powoli mieszać. Wbić oba jajka oraz dodać szczyptę soli i wszystko razem zmiksować aż do uzyskania spienionej masy.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po połączeniu płynów z jajkami dodać do nich cukier waniliowy, mąkę, sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą, tworząc gładką, dość gęstą, ale wciąż lejącą się masę, z której powstaną placki. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawić miskę na bok i sięgnąć po ananasa. Obrać go ze skórki i pokroić na plasterki o grubości maksymalnie 1 centymetra.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Z ananasowych kawałków wyciąć środek. Odłożyć owoc na bok i sięgnąć po patelnię. Rozgrzać na niej olej, a następnie chochelką nanosić ciasto, żeby utworzyć niewielki placek. Na ciasto kłaść plasterek ananasa i przypiekać. Smażyć z obu stron, aż będą brązowe. Uważać, żeby nie przypiec nadmiernie.

    Gotowe placuszki odkładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po wykonaniu tego jeść je albo podawać z dowolnymi dodatkami. Placki świetnie smakują z cukrem pudrem albo z ananasowym dżemem.

Popularne tagi
  • grzybobranie
  • placki ziemniaczano-cukiniowe
  • sos do spaghetti
  • co podać na spotkaniu z przyjaciółmi
  • zasady żywieniowe
  • woda
  • danie obiadowe
  • truskawkowy tort naleśnikowy
  • olej lniany
  • sposób wykonania babeczek
  • przepis na polentę
  • papryka słodka
  • bazylia
  • papilotki
  • menu na spotkanie z przyjaciółmi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising