Smaczne placki z dodatkiem ananasa – jak je przyrządzić?
Smaczne placki z dodatkiem ananasa – jak je przyrządzić?
Są potrawy, które chce się jadać na okrągło. Na śniadanie, na obiad, na kolację, a nawet na podwieczorek. Puszyste placki są właśnie takim daniem, od którego nie sposób się uwolnić, zwłaszcza jeżeli poza puszystym wnętrzem czeka tam na nas niespodzianka, np. ananas. Połączenie słodkiego ciasta z soczystym ananasem daje niezwykle dobre efekty, czyli danie, którego nie da się zapomnieć.
Potrzebne składniki spożywcze
Dobre placuszki z ananasem można z powodzeniem przygotować, jeśli zbierze się wszystkie, odpowiednie składniki, w tym:
* 3 szklanki mąki,
* 1,5 szklanki mleka,
* 1 szklankę wody mineralnej, gazowanej,
* 2 jajka,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
* świeżego ananasa,
* olej.
Pierwszy krok
Do miski o wysokich ściankach przelać mleko, następnie dolać do niego wody i zacząć powoli mieszać. Wbić oba jajka oraz dodać szczyptę soli i wszystko razem zmiksować aż do uzyskania spienionej masy.
Drugi krok
Po połączeniu płynów z jajkami dodać do nich cukier waniliowy, mąkę, sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą, tworząc gładką, dość gęstą, ale wciąż lejącą się masę, z której powstaną placki. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawić miskę na bok i sięgnąć po ananasa. Obrać go ze skórki i pokroić na plasterki o grubości maksymalnie 1 centymetra.
Trzeci krok
Z ananasowych kawałków wyciąć środek. Odłożyć owoc na bok i sięgnąć po patelnię. Rozgrzać na niej olej, a następnie chochelką nanosić ciasto, żeby utworzyć niewielki placek. Na ciasto kłaść plasterek ananasa i przypiekać. Smażyć z obu stron, aż będą brązowe. Uważać, żeby nie przypiec nadmiernie.
Gotowe placuszki odkładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po wykonaniu tego jeść je albo podawać z dowolnymi dodatkami. Placki świetnie smakują z cukrem pudrem albo z ananasowym dżemem.