Jak upiec smaczne ciastka bananowe?
Jak upiec smaczne ciastka bananowe?
Bananowe ciasteczka nie są częstym gościem na stołach, a szkoda. Banany dostępne są praktycznie przez cały rok, często jako jeden z niewielu owoców, który akurat znajduje się w sklepie. Pachnące, zdrowe, nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, lecz również jako dodatek do wypieków. W poniższym artykule prezentujemy prosty przepis na smaczne ciasteczka z bananów.
Jakich składników potrzeba?
Żeby poprawnie wykonać ciasteczka, potrzebne jest zgromadzenie wszystkich niezbędnych składników spożywczych. Są to:
* 200 g margaryny,
* 2 szklanki mąki,
* 1/2 szklanki bananów (rozgniecionych),
* 1/4 szklanki cukru,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 jajko,
* szczypta cynamonu.Krok pierwszy
Margarynę posiekać na małe kawałki do większej miski. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do margaryny i palcami zacząć łączyć składniki, tworząc ciasto, jak na kruszonkę.
Krok drugi
Wbić jajko, dodać rozgniecione banany oraz szczyptę cynamonu i cukier. Zagnieść gładkie ciasto i uformować z niego kulę. Owinąć je folią aluminiową, po czym włożyć do lodówki na 90 minut.Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z chłodu. Rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm i wycinać okrągłe ciasteczka.
Krok trzeci
Wycięte ciasteczka układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Można posmarować każde mlekiem oraz posypać cukrem – białym lub brązowym. Pełną blachę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 15 – 18 minut, aż ciastka będą mocno brązowe.Wystudzić i od razu po ostudzeniu podawać z filiżanką mocnej herbaty.