Oryginalne nadziewane morele na deser
Oryginalne nadziewane morele na deser
Suszone owoce są smacznym dodatkiem, szczególnie w czasie świąt. Zdrowe, działające pobudzająco na układ pokarmowy, a do tego smaczne, stać się mogą wspaniałym deserem. Ich zaletą jest niewielki rozmiar oraz możliwość nadziewania ich na różne sposoby, różnymi dodatkami. Oto jeden ze sposobów na ciekawe podanie.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przyrządzenia słodkiego i smacznego deseru niezbędne będą odpowiednie składniki spożywcze. Wśród nich musi znaleźć się:
* 250 g suszonych moreli,
* 150 g orzechów włoskich,
* 10 g masła,
* 2 g imbiru,
* 2 łyżki miodu,
* 1/2 łyżeczki cynamonu.Krok pierwszy
Morele przełożyć do miski. Powinny być aromatyczne, o ładnym kolorze. Zalać je wrzątkiem, tak żeby woda zakryła wszystkie i pozostawić na 10 minut, aż owoce zmiękną.
Krok drugi
W czasie kiedy morele będą się namaczać, przejść do zrobienia farszu orzechowego. Przygotowane orzechy należy dokładnie posiekać. Odłożyć 2 łyżeczki na później, do ozdoby, a resztę wymieszać z miodem i cynamonem. Przełożyć do rondelka i podgrzewać. Imbir – można użyć mielonego – dodać do mieszanki. Na koniec dodać masło i wymieszać. Masa powinna być łatwa do nakładania oraz aromatyczna.
Krok trzeci
Odsączyć morele z wody. Rękaw cukierniczy wypełnić masą orzechową. Palcem znaleźć miejsce po pestce w moreli, w jej miejsce, poprzez wbicie cienkiej końcówki rękawa, wprowadzić masę. Uzupełnić w taki sposób wszystkie morele. Następnie obtoczyć je w pozostawionych do dekoracji orzechach i układać na talerzu. Słodka przekąska jest gotowa. Smacznego!