Jak przyrządzić bułeczki dyniowe z żurawiną?
Jak przyrządzić bułeczki dyniowe z żurawiną?
Połączenie dwóch kojarzących się z jesienią składników – dyni i żurawiny – daje niezwykle smaczne efekty w postaci bułeczek, dobrych na śniadanie, na drugie śniadanie, na deser i prostych do wykonania. Potrafią sprawić, że zakocha się w nich cała rodzina i głośno będzie domagała się więcej przysmaków. W poniższym artykule prezentujemy sprawdzony przepis na dyniowe bułeczki.
Jakie składniki są potrzebne?
Do przyrządzenia bułeczek niezbędnych jest kilka składników, najlepiej świeżych, żeby bułki miały dobry smak i były puszyste. Konieczne jest przygotowanie:
* 1 szklanki piure z dyni,
* 5 g drożdży suchych,
* 50 g żurawiny świeżej,
* 100 g jogurtu greckiego,
* 500 g mąki pszennej,
* 1 łyżeczki soli,
* 1 łyżki cukru,
* 3 łyżek masła.Krok pierwszy
Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić. Nie dopuścić do przypalenia się produktu. Pozostawić do ostudzenia. Piure dyniowe przełożyć do miski. Dodać jogurt, a po wystudzeniu również roztopione masło. Wymieszać składniki.
Krok drugi
Do drugiej miski albo do miski od robota kuchennego wsypać suche składniki: mąkę, cukier, sól, suche drożdże. Przemieszać lekko.Żurawinę umyć w sitku pod zimną wodą, osuszyć i dodać do suchych składników. Znów zamieszać, po czym dodać do nich masę dyniową. Zagnieść rękami gładkie, jednolite ciasto, które nie powinno być zbyt klejące.
Krok trzeci
Zagniecione ciasto pozostawić w misce i odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wykorzystania. Przełożyć je na oprószoną lekko stolnicę, zagnieść ponownie i podzielić na 12 niewielkich części. Uformować z nich okrągłe bułeczki.Gotowe bułeczki ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Ponownie pozostawić na 30 minut, żeby bułeczki były miękkie oraz puszyste.
Krok czwarty
Gdy upłynie odpowiedni czas, włożyć blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec przez 20 – 25 minut. Wystudzić. Podawać, gdy są chłodne albo przechowywać pod przykryciem, żeby nie stały się czerstwe.