Jak wykonać dobry sos grzybowy ze świeżych grzybów?
Jak wykonać dobry sos grzybowy ze świeżych grzybów?
Po wyprawie na grzyby, po nazbieraniu pachnących prawdziwków lub innych rodzajów grzybków trzeba je dobrze zagospodarować. Nie zawsze jest ich tyle, żeby nadawały się do mrożenia lub suszenia. W takiej sytuacji można zrobić sos grzybowy, który nie ma sobie równych – zarówno smakiem, jak i aromatem.
Potrzebne składniki spożywcze
Pachnący sos ze świeżych grzybów wymaga przygotowania odpowiednich składników do jego wykonania, wśród których powinno znaleźć się:
* 200 g grzybów,
* 300 ml śmietany,
* 30 g masła,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 cebula,
* 1 łyżeczka mąki,
* 1/2 szklanki białego wytrawnego wina.Krok pierwszy
Grzyby oczyścić z leśnych naleciałości, przepłukać pod wodą, a następnie pokroić w paseczki. Cebulę pozbawić łupinki i posiekać, najlepiej na kawałki, ale można również pokroić w piórka – wedle uznania. Na patelni roztopić masło. Gdy będzie całkiem płynne i ciepłe, wrzucić cebulkę. Podczas tego procesu cebula powinna zmięknąć.
Krok drugi
Podsmażać cebulę, aż się zeszkli, w tym czasie obierając czosnek i przeciskając go przez praskę prosto na patelnię. Ponownie podsmażać i gdy oba składniki nabiorą złotej barwy, dodać grzyby. Pozostawić na patelni do momentu zmięknięcia. Powinno to trwać 4 – 5 minut. Po tym czasie wlać wino i pozostawić do zagotowania.
Krok trzeci
Od momentu zagotowania się wina pozostawić danie na gazie jeszcze na 3 – 4 minuty. W czasie kiedy mieszanka grzybowa będzie się podgrzewała, przygotować zagęszczacz, czyli zmieszać w szklance śmietanę z mąką. Przelać ją na patelnię, mieszając z pozostałymi składnikami, żeby uzyskać gęsty sos. Po wymieszaniu przykryć patelnię pokrywką, dusząc sos grzybowy przez 10 minut. Tuż przed zakończeniem gotowania doprawić.Sos grzybowy ze świeżych grzybów smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu, podawany z miękkim pieczywem.