Advertising
Zakumaj.pl

Jak wykonać doskonały pudding czekoladowy?

Opiekun artykułu: mattek
Jak wykonać doskonały pudding czekoladowy?

Jak wykonać doskonały pudding czekoladowy?

Gdy ciasta już się przejadły, a ma się ochotę na coś słodkiego i lekkiego, wówczas można przygotować przekąskę czekoladową. Pudding stanowi prosty deser, który można wykonać w dowolnej ilości. Stanowi urozmaicenie zarówno codziennego podwieczorku, jak i dobry dodatek do imprez okolicznościowych. Warto spróbować.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby pudding smakował tak, jak powinien, należy użyć świeżych składników. Do niezbędnych produktów należą:
    * 3/4 szklanki mleka,
    * 1/4 szklanki wody,
    * 1 łyżeczka miodu,
    * 1,5 łyżeczki kakao gorzkiego,
    * 2,5 łyżeczki kaszy manny,
    * wiórki kokosowe, posypka czekoladowa (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondla wlać mleko i wodę. Podgrzać oba składniki, żeby były ciepłe, po czym dodać miód. Mieszać, aż miód całkowicie się rozpuści.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy mleko będzie ciepłe, wsypać kaszkę oraz kakao. Mieszać, aż zacznie gęstnieć. Odczekać jeszcze 1 minutę, żeby kasza manna dobrze zgęstniała. Cały czas mieszać, aby nie dopuścić do przypalenia się smakołyku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Masę przelać do miseczek szklanych albo plastikowych, jeśli chce się później wyjąć zastygnięty kształt.Pudding zakryć folią aluminiową i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć i posypać pudding dowolnymi dodatkami – wiórkami, owocami, posypką czekoladową, kakao. Smacznego!

Popularne tagi
  • dekorowanie ciastek
  • napoleonka
  • śniadanie
  • mąka pełnoziarnista
  • blacha do pieczenia
  • kulinaria
  • przepis na ciasto francuskie z nutellą
  • praliny kokosowe
  • krówka
  • biała czekolada
  • kasza manna
  • żółtka
  • przepis na makaroniki kokosowe
  • deser z ciasta francuskiego
  • dodatek do herbaty
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising