Babeczki z siemieniem lnianym i żurawiną
Babeczki z siemieniem lnianym i żurawiną
Żurawina to przysmak oraz pomoc dla zdrowia, siemię lniane kojarzone jest głównie z leczeniem bólu brzucha. Okazuje się jednak, że ich połączenie daje wspaniały deser w postaci babeczek. Dobrych do pracy, dobrych na deser, a przede wszystkim zdrowych, z których mogą skorzystać osoby będące na diecie.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie babeczek z siemieniem i żurawiną nie jest trudniejsze od wykonania innych babeczek. Potrzebne są jedynie odpowiednie składniki, czyli:
* 3/4 szklanki mąki pszennej,
* 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
* 1/2 szklanki mąki lnianej,
* 1 szklanka suszonej żurawiny,
* 1 szklanka mleka,
* 1/3 szklanka cukru brązowego,
* 1/4 szklanki oleju,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki cynamonu.Krok pierwszy
Na początku rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blasze do pieczenia rozłożyć papierowe lub silikonowe papilotki.W misce średniej wielkości zmieszać wszystkie rodzaje mąki z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Warto pamiętać, że mąka lniana to po prostu zmielone ziarna siemienia lnianego.
Krok drugi
W uzyskanej mieszance zrobić dołek, po czym wbić w niego jajko. Dolać olej oraz mleko. Zacząć wyrabiać aż do uzyskania jednolitego ciasta. Wtedy też dosypać żurawinę i nadal mieszać, aż dojdzie do połączenia składników.
Krok trzeci
Przygotowane papilotki wypełnić gotowym ciastem do 3/4 wysokości. Gdy wszystkie papilotki będą pełne, można wsunąć blaszkę do piekarnika.Piec muffinki przez 15 – 20 minut, aż będą ładnie zarumienione oraz upieczone w środku. Po wyjęciu z pieca pozostawić do ostudzenia.Muffinki można podawać z dżemem albo z masłem, które doda im jeszcze lepszego smaku.