Advertising
Zakumaj.pl

Jak wykonać sałatkę z melona i jagód?

Opiekun artykułu: centrix
Jak wykonać sałatkę z melona i jagód?

Jak wykonać sałatkę z melona i jagód?

Lato zachęca do jedzenia lekkich potraw, które nie obciążają żołądka, za to przynoszą smakową przyjemność oraz orzeźwienie. Jeśli jest się wielbicielem soczystych owoców oraz owoców sezonowych, można wykonać sałatkę z melona z jagodami. Słodki sok oraz smak lata w jednej misce. Poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Przydatne produkty spożywcze

    Przydatne produkty spożywcze

    Dobra sałatka to świeża sałatka, dlatego wybierając składniki, trzeba zadbać o to, aby nic nie było przeterminowane. Wśród niezbędnych produktów muszą znaleźć się:
    * 80 g sera feta,
    * 1/3 melona,
    * 1 szklanka jagód,
    * 2 łyżeczki miodu,
    * 2 łyżeczki imbiru mielonego,
    * 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
    * 1 łyżeczka soku z cytryny,
    * 2 garści rukoli,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Melona można przemyć zimną wodą, po czym obrać go ze skórki. Usunąć wszystkie pestki. Łyżeczką lub specjalną łyżeczką do tworzenia kulek wyciąć z miąższu okrągłe fragmenty melona. Zrobić ich tyle, ile się da, aż do wykorzystania całego owocu. Jeśli nie ma się odpowiedniej łyżeczki albo chce się zaoszczędzić czas, można pokroić melona w kostkę średniej wielkości.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do niewielkiej miski wlać miód. Warto zadbać o to, żeby był płynny, będzie wtedy łatwiejszy do mieszania oraz do przyszłego polewania nim sałatki. Do miodu dodać mielony imbir, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Cytrynowy sok można zastąpić sokiem z limonki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do przygotowanego dressingu miodowego wrzucić kulki albo kawałki melona i obtoczyć je w miodzie z przyprawami. Na 10 – 15 minut można wstawić całość do lodówki, ponieważ zimny melon jest bardzo smaczny.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na okrągły albo prostokątny talerz wyłożyć umytą rukolę. Następnie ozdobić ją melonowymi kulkami ułożonymi w dowolny sposób. Posypać jagodami oraz pokrojonym na niewielkie kawałki serem feta. Polać całość pozostałym w misce dressingiem. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego.

Popularne tagi
  • jogurt grecki
  • mascarpone
  • smażenie chipsów
  • przepis
  • kwaśna śmietana
  • mus jogurtowy
  • zamrażalnik
  • lato
  • jajko
  • lizaki z kiwi
  • dekoracja czekoladowa
  • podwieczorek owocowy
  • rondel
  • jak zrobić mrożony jogurt
  • czekolada
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising