Jak wykonać sałatkę z melona i jagód?
Jak wykonać sałatkę z melona i jagód?
Lato zachęca do jedzenia lekkich potraw, które nie obciążają żołądka, za to przynoszą smakową przyjemność oraz orzeźwienie. Jeśli jest się wielbicielem soczystych owoców oraz owoców sezonowych, można wykonać sałatkę z melona z jagodami. Słodki sok oraz smak lata w jednej misce. Poniżej podajemy sprawdzony przepis.
Przydatne produkty spożywcze
Dobra sałatka to świeża sałatka, dlatego wybierając składniki, trzeba zadbać o to, aby nic nie było przeterminowane. Wśród niezbędnych produktów muszą znaleźć się:
* 80 g sera feta,
* 1/3 melona,
* 1 szklanka jagód,
* 2 łyżeczki miodu,
* 2 łyżeczki imbiru mielonego,
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 2 garści rukoli,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Melona można przemyć zimną wodą, po czym obrać go ze skórki. Usunąć wszystkie pestki. Łyżeczką lub specjalną łyżeczką do tworzenia kulek wyciąć z miąższu okrągłe fragmenty melona. Zrobić ich tyle, ile się da, aż do wykorzystania całego owocu. Jeśli nie ma się odpowiedniej łyżeczki albo chce się zaoszczędzić czas, można pokroić melona w kostkę średniej wielkości.
Krok drugi
Do niewielkiej miski wlać miód. Warto zadbać o to, żeby był płynny, będzie wtedy łatwiejszy do mieszania oraz do przyszłego polewania nim sałatki. Do miodu dodać mielony imbir, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Cytrynowy sok można zastąpić sokiem z limonki.
Krok trzeci
Do przygotowanego dressingu miodowego wrzucić kulki albo kawałki melona i obtoczyć je w miodzie z przyprawami. Na 10 – 15 minut można wstawić całość do lodówki, ponieważ zimny melon jest bardzo smaczny.
Krok czwarty
Na okrągły albo prostokątny talerz wyłożyć umytą rukolę. Następnie ozdobić ją melonowymi kulkami ułożonymi w dowolny sposób. Posypać jagodami oraz pokrojonym na niewielkie kawałki serem feta. Polać całość pozostałym w misce dressingiem. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego.