Jak przyrządzić tęczową sałatkę owocową?
Jak przyrządzić tęczową sałatkę owocową?
Latem łatwo o zakup dowolnych owoców, z których można wykonać sałatkę w barwach tęczy. Może stać się ona zarówno elementem orzeźwiającego podwieczorku, jak i przysmakiem na letnie urodziny. Niezależnie od powodów, warto ją wykonać, jest soczysta, barwna i pełna witamin.
Potrzebne elementy
Korzystając z możliwości, jakie daje lato, warto zakupić świeże owoce, na puszki decydując się tylko wtedy, gdy świeże produkty są zbyt drogie lub trudno dostępne. Do przyrządzenia tęczowej sałatki najlepiej nadadzą się:
* 1 brzoskwinia,
* 1 banan,
* 1 duże kiwi,
* 1 gruszka,
* 5 winogron ciemnych,
* 250 g truskawek,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1 łyżka miodu,
* 1 serek homogenizowany waniliowy (opcjonalnie).Krok pierwszy
Gruszkę, winogrona, brzoskwinie umyć pod zimną wodą. Osuszyć. Zarówno gruszkę, jak i brzoskwinie obrać ze skórki. Brzoskwinię przeciąć na pół i wyjąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki, jednak niezbyt małe. W taki sam sposób pokroić gruszkę, po czym oba owoce wrzucić do miski.
Krok drugi
Banana obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Winogrona przekroić na połówki, chyba że są bardzo duże, wtedy można przekroić je na pół i na jeszcze mniejsze części. Kiwi obrać ze skórki i pokroić na niezbyt cienkie plasterki, a te znów na pół i wraz z bananem wrzucić do miski.
Krok trzeci
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić na 4 części. Dodać do reszty składników i polać miodem. Dodatkowo polać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i delikatnie zamieszać, tak żeby owoce nie zostały zgniecione.
Krok czwarty
Po wymieszaniu składników wstawić miskę z sałatką na 1 godzinę do lodówki. Następnie podawać w pucharkach, można samą, a można z dodatkami w postaci serka homogenizowanego lub wiórków kokosowych.