Jak zrobić chłodnik pomidorowy (hiszpańskie gazpacho)?
Jak zrobić chłodnik pomidorowy (hiszpańskie gazpacho)?
Chłodniki to rozwiązanie na czas, w którym z nieba leje się żar, a nam samym zaczyna brakować apetytu. Chłodniki nie wymagają poświęcenia dużo czasu i pracy przy ich przygotowywaniu. Są sycące i orzeźwiające, a dzięki temu, że składają się z warzyw, dostarczają nam witamin i składników mineralnych, tak ważnych podczas letnich upałów.
Przygotowanie pomidorów
Pomidory sparz wrzątkiem, następnie przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
Przygotowanie reszty produktów
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz ze skórki i dodaj go do pomidorów. Dodaj obrane ze skórki 2 kromki bułki i oliwę, kolejno zmiksuj składniki. Ogórki i paprykę pokrój w kostkę i odstaw.
Chłodzenie
Wstaw przygotowany chłodnik do lodówki na około 2 – 3 godziny.
Grzanki
Z pozostałych kromek bułki usmaż na maśle grzanki.
Sposób podania
Doprawiony solą i pieprzem, mocno schłodzony chłodnik podawaj w miseczkach. Pokrojone ogórki i paprykę oraz grzanki podaj osobno.