Advertising
Zakumaj.pl

Jak ugotować zdrowy barszcz z buraków?

Opiekun artykułu: darak
Wymagany czas: 1 godz.
Jak ugotować zdrowy barszcz z buraków?

Jak ugotować zdrowy barszcz z buraków?

Barszcz z buraków o pięknym, purpurowym kolorze to z pewnością jedna z najzdrowszych zup, jakie można podać. Prz tym bardzo smaczna. Dzięki skorzystaniu przy jej gotowaniu z buraków, można znaleźć w niej magnez, żelazo oraz inne składniki wpływające na poprawę funkcjonowania układu krwionośnego. Barszczyk polecany jest wszystkim, którzy potrzebują wsparcia dla zdrowia lub chcą zachować dobre samopoczucie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zrobienie smacznej zupy wymaga określonych składników spożywczych o dobrej jakości. Wśród nich najważniejsze są:

    * 3 buraki,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 2 marchewki,

    * 1 pietruszka,

    * 1/4 selera,

    * mięso wołowe z kością,

    * liść laurowy,

    * majeranek,

    * ziele angielskie,

    * ocet,

    * cukier,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mięso dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Włożyć do dużego garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Podgotować mięso przez chwilę, a gdy woda zagotuje się i powstanie piana – zebrać ją z powierzchni wywaru.W czasie kiedy mięso będzie się podgotowywało, można zająć się burakami. Obrać je dokładnie ze skórki i przemyć, a następnie pokroić na plasterki. Jeżeli są bardzo duże plasterki, można przekroić na pół.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pozostałe warzywa również umyć pod zimną wodą i pozbawić skórki. Seler można pozostawić w kawałku, a pietruszkę oraz marchewkę pokroić albo na plasterki, albo na podłużne paski. Czosnek także obrać. W przypadku czosnku nie należy dawać więcej, niż jest to podane w przepisie, ponieważ mogłoby dojść do zdominowania smaku zupy przez niego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pokrojone warzywa – buraki i włoszczyznę – dodać do podgotowanego mięsa. Dodatkowo umieścić w garnku czosnek, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i dolać 1 łyżkę octu, doprawić szczyptą przyprawy typu Vegeta. Ponownie gotować wszystko, tym razem do całkowitego zmięknięcia warzyw. Gdy do tego dojdzie, przecedzić barszcz przez sitko i znów postawić w garnku na piecu, doprawiając solą, pieprzem, cukrem. Podgrzewać 2 minuty i dopiero wtedy podawać z dowolnymi dodatkami – z ziemniakami lub jako napój do krokietów.

Popularne tagi
  • danie
  • por
  • wino
  • tłuszcz
  • przyprawa do zupy
  • święta wielkanocne
  • zielony groszek
  • awokado
  • zupa szparagowa
  • chleb w żurku
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
  • mleko
  • pasta curry
  • wywar warzywny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising