Zaskakująca zupa bananowa – jak ją przyrządzić?
Zaskakująca zupa bananowa – jak ją przyrządzić?
Zupa z bananów? Czemu nie. Choć to nietypowy składnik na zupę i do zupy, okazuje się jednak, że nadaje się świetnie do wykonania nieco słodkiego, nieco pikantnego przysmaku na obiad. Jeżeli jeszcze nie spróbowałaś zupy bananowej, zrób to teraz.
Potrzebne składniki spożywcze
Do ugotowania zupy bananowe konieczne jest zebranie świeżych składników, którym zupa zawdzięczać będzie dobry smak. Są to:
* 4 banany,
* 1/2 cebuli,
* 4 szklanki wody,
* 4 łyżki jogurtu naturalnego,
* 2 łyżki curry,
* chili,
* sól,
* ziarna słonecznika.Krok pierwszy
Cebulę obrać z łupinki. Opalić ją nad palnikiem, uważając, żeby nie przypalić za bardzo. Przełożyć warzywo do garnka i zalać wodą. Ustawić garnek na średnim płomieniu palnika.
Krok drugi
Banany obrać ze skórki i pokroić na plasterki, po czym wrzucić do wody. Doprawić curry oraz szczyptą chili. Gotować przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby przyprawy dobrze rozpuściły się w wodzie.
Krok trzeci
Po upływie wymaganego czasu wyłączyć płomień pod garnkiem, przelać jego zawartość do blendera i zmiksować dokładnie na papkę. Kawałki bananów oraz cebuli nie powinny być widoczne. Doprawić jeszcze odrobiną chili, aby była ostra.
Gotową zupę rozlać do głębokich talerzy lub misek, ozdobić 1 łyżką jogurtu naturalnego oraz posypać ziarnami słonecznika. Smacznego!