Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić dobry makaron carbonara?

Opiekun artykułu: sad
Wymagany czas: 35 min.
Jak zrobić dobry makaron carbonara?

Jak zrobić dobry makaron carbonara?

Makaron carbonara jest jednym z najpopularniejszych i jednocześnie najłatwiejszych dań, które można stworzyć z makaronu. Można i warto, ponieważ jego smak jest niezapomniany. Jest to zaskakujące, ponieważ jest to danie proste, niewyszukane, jednak może z powodzeniem stanowić element zarówno codziennego obiadu, jak i romantycznej kolacji we dwoje.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki spożywcze są potrzebne?

    Jakie składniki spożywcze są potrzebne?

    Aby zrobić makaron carbonara, należy przygotować świeże, dobrej jakości składniki, które wpłyną bezpośrednio na smak całego dania. Pomiędzy produktami powinny znaleźć się:

    * 250 g makaronu spaghetti,

    * 200 ml śmietanki 12%,

    * 1 cebula,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 4 plasterki boczku,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * 1 jajko,

    * 1 pęczek natki pietruszki,

    * 1 garść parmezanu tartego,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę wlać do garnka średniej wielkości. Osolić 1 łyżeczką soli oraz dodać trochę oliwy albo zwykłego oleju, który zapobiegnie przyklejaniu się makaronu do dna naczynia. Po zagotowaniu wody wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 10 – 12 minut – po ugotowaniu odsączyć makaron na sitku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czosnek oraz cebulę pozbawić łupinek, a następnie pokroić na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pokrojone składniki. Smażyć, w międzyczasie krojąc plasterki boczku na niewielkie kawałki. Kiedy cebula oraz czosnek zeszklą się, wrzucić boczek i wszystko razem smażyć, aż do zbrązowienia boczku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy z boczku wytopi się większość tłuszczu, wlać na patelnię śmietanę, po czym podgrzewać przez 1 minutę. Doprawić odrobiną soli oraz pieprzu – według własnego uznania – a następnie wbić jajko, zaraz po tym zdejmując z pieca, żeby jajko nie ścięło się na jajecznicę. Wsypać parmezan, cały czas mieszając, aby ser roztopił się i połączył z ciepłą masą. Dodać makaron oraz posiekaną pietruszkę, wszystko łącząc ze sobą, żeby każda nitka makaronu była pokryta sosem. Dopiero wtedy podawać, ciesząc się kremowym smakiem posiłku.

Popularne tagi
  • spaghetti carbonara
  • mozzarella
  • wiórki kokosowe
  • przepis na spaghetti z grzybami
  • cebula dymka
  • sos do spaghetti
  • przepis na makaron z sosem szparagowym
  • makaron z jarmużem
  • parmezan
  • sos do gnocchi
  • zioło
  • makaron ze szpinakiem
  • grzyby leśne
  • pomidory w puszce
  • makaron z pomidorami i szpinakiem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising