Szybki, dobry obiad – jak go zrobić?
Szybki, dobry obiad – jak go zrobić?
Nie da się ukryć, że czasu na codzienne gotowanie nie jest wiele. Zazwyczaj liczy się czas, a jeszcze częściej po prostu nie chce się spędzać wolnych chwil w kuchni. Jednak głód trzeba zaspokoić i właśnie w tym celu podajemy poniższy przepis. Dzięki niemu bardzo szybko po powrocie do domu siądzie się na kanapie z talerzem czegoś pysznego w dłoni.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie szybkiego obiadu wymaga równie szybkich składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:
* 1 opakowanie makaronu świderki,
* 22 dkg kurczaka,
* sos pomidorowy ze słoika (albo z proszku),
* warzywa mrożone na patelnię,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* sól,
* woda.
Zamiast kurczaka można wybrać także inne mięso, w zależności od tego, na jakie ma się aktualnie ochotę.
Krok pierwszy
W garnku zagotować wodę, osolić ją i dodać oliwę z oliwek. Podczas gdy woda będzie się podgrzewała, przygotować patelnię i rozgrzać na niej trochę oliwy z oliwek. Przełożyć na nią mięso – jeśli jest to kurczak lub wołowina, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki.
Krok drugi
Do wrzącej wody wrzucić makaron i gotować przez 10 – 12 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Mięso podsmażyć dokładnie, żeby nie było surowe. Gdy będzie gotowe, wrzucić do niego warzywa z paczki i zamieszać. Smażyć, aż warzywa dokładnie zmiękną, stając się zdatne do jedzenia – przyprawić solą, pieprzem lub innymi wybranymi przyprawami.
Krok trzeci
Ugotowany makaron odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Do warzyw i mięsa – kiedy obie rzeczy będą już gotowe – dolać sos ze słoika. Zamieszać i pozostawić na 2 minuty na ogniu, żeby składniki dobrze przesiąkły sosem.
Makaron można nakładać na talerz lub do miski i polewać go sosem lub dodać do sosu i wymieszać całość na gęstą papkę. W każdej wersji będzie tak samo szybki, smaczny i sycący.